Home » Alles wat je moet weten over de ruwharige Jack Russell

Alles wat je moet weten over de ruwharige Jack Russell

⏱ Leestijd: 5 minuten

Er bestaan drie vachten bij de Jack Russell. Iedere vacht heef weer zijn eigen kenmerken en heeft dus ook een andere verzorging nodig om te kunnen glanzen. De ruwharige Jack Russell is hier een van. Een Jack Russell Terriër die ruwharig is, heeft korte haartjes die eigenlijk niet heel veel nodig hebben om op de juiste manier te gaan groeien.

Echter moet je wel weten bij welke soort deze haren voorkomen en op welke manier je ervoor kunt zorgen dat je jarenlang plezier kunt hebben van jouw nieuwe viervoeter.

 

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je de Jack Russell Gids interessant gaat vinden.. Daarin leer je namelijk alles over deze lieve hond!

 

De ruwharige Jack Russell als eigen soort

Een ruwharige Jack Russell is voornamelijk bij een soort te vinden. Dit is namelijk de Parson Russell Terriër. Dit hondenras kenmerkt zich door de langere poten en de ruwe vacht. Een ruwharige Parson Jack Russell is er pas als laatste bijgekomen als je gaat kijken naar de erkende hondenrassen. De kenmerken van de Jack Russel, de gladde vacht en de kortere poten, waren immers niet meer terug te vinden bij deze hond. Echter heeft het qua karakter wel alle eigenschappen die nodig zijn om de stamboom te kunnen krijgen. Je hebt hierdoor een actieve jachthond te pakken die met een consequente opvoeding altijd voldoende voor de familie kan betekenen.

Een eenvoudige verzorging van de vacht

Een Jack Russell Terriër die ruwharig is, is een van de eenvoudige hondenrassen om te verzorgen. De vacht heeft namelijk weinig verzorging nodig. Wel is het belangrijk om deze ruwharige Jack Russell goed te plukken. De vacht is namelijk vrij dik en er kunnen hierdoor ook uitstekende haren en klitten in komen. Wanneer je dit regelmatig bijhoudt of het laat doen door een trimsalon ga je hier geen last meer van hebben en kun je met een handschoen eenvoudig de losse haren verwijderen. Ook blijft vuil sneller tussen de vacht zitten, waardoor regelmatig een bad kan helpen om jouw Jack Russell goed uit te laten zien.

Veel beweging is belangrijk

Een Jack Russell Terriër die ruwharig is, heeft in feite alle kenmerken van de gewone Jack Russell. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het jachtinstinct. Je zou de hond daarom prima voor de jacht kunnen gebruiken, waarbij de hond zijn lichaam gebruikt om overal bij te kunnen. De snelheid en de moed die in dit hondenras te vinden zijn, kunnen jou immers verder helpen. Hier staat wel tegenover dat het als gezinshond vaak van belang is dat je veel gaat bewegen. Doe je dit niet, dan kunnen er namelijk gedragsproblemen ontstaan. De hond moet op een of andere manier zijn energie kwijt en binnenshuis leidt dit tot problemen.

De kleuren bepalen of het een echt ras is

Bekijk daarbij wel goed wat de rasstandaard van een Jack Russell is. Vaak worden er namelijk verschillende ruwharige Jack Russel pup varianten op het internet aangeboden, die niet aan deze eisen voldoen. Een hond kan nog zo leuk zijn, maar vaak betaal je veel meer geld dan nodig is. Zo zijn er bijvoorbeeld ook kleuren om rekening mee te houden. Een Jack Russell moet overwegend wit zijn en mag alleen aftekeningen in zwart of tankleur bevatten. Op het internet verschijnen echter steeds meer pups die zwart, blauw of zilver zijn. Deze pups worden niet herkend en mogen dus eigenlijk ook geen Jack Russell genoemd worden. Een Jack Russell Terriër die ruwharig is, moet dus wel aan de standaard voldoen om voor een hoog bedrag verkocht te mogen worden.

Unieke soorten die geen Jack Russell zijn

De Jack Russel ruwharige pups worden daarbij aangeboden als een uniek soort. De verschillende pups kennen een advertentie die het laten lijken alsof je een speciaal exemplaar in huis haalt. De kleur wordt echter niet via een normaal fokprogramma verkregen, maar kan alleen door gekruist te worden met een ander ras. Hiermee worden dus eigenlijk alle eigenschappen van de Jack Russell uit de hond gehaald. Het mag er dan uitzien als een Jack Russell, je hebt vaak een andere hond in huis die wellicht niet aan jouw wensen gaat voldoen. Je moet daarom altijd bekijken of je voor het ras wilt gaan of dat het jou gaat om een leuk hondje dat binnen jouw gezin op gaat groeien.

Voorwaarden opgesteld die niet in advertenties voor komen

Ook wordt in de advertentie altijd gepraat over een ruwharige Jack Russell. Ondanks dat de Parson Russell Terriër een van de soorten Jack Russells is, is het wel degelijk een ander ras volgens de rasstandaard. Hierdoor zijn er ook andere voorwaarden opgesteld en mag deze naam eigenlijk niet benoemd worden. In advertenties op het internet wordt echter wel altijd gesproken van een Jack Russell. Je ziet aan verschillende lichamelijke kenmerken echter al snel dat je te maken hebt met een ander ras en dat er ook geen stamboom aan te pas gaat komen. Een echte Jack Russell, met de schattige kleine pootjes en de mooie tekeningen, krijg je dus niet in handen. Als je bij een goede fokker uitkomt, heb je echter wel alle werkeigenschappen van de hond die je erin zoekt.

De kenmerken van de ruwharige Jack Russell

Een ruwharige Jack Russell kent daarbij nog een aantal kenmerken als je gaat kijken naar de rasstandaard. Je moet hiervoor gaan kijken naar de Parson Russell Terriër. Deze hond kenmerkt zich door hoger op de poten te staan dan zijn kleine broertje en oogt hierdoor ook groter en stoerder. Daarbij is het lijf ook iets groter. Je hebt een hond van ongeveer 36 centimeter en 6 tot 7 kilogram zwaar. Met twee mannenhanden moet je het lijfje kunnen omvatten om een hond met een gezonde bouw te hebben. De Parson Russell lijkt voor de rest op de Jack Russell Terriër en zal daarom ook veel dezelfde kenmerken bevatten. Zo is ook hier de kleursamenstelling hetzelfde en mag hier niet van afgeweken worden als er een stamboom aan te pas komt.

Bij erkende fokkers een hond aanschaffen

Een Jack Russel Terriër die ruwharig is, wordt bij verschillende fokkers verkocht. Je kunt daarom altijd bij een erkende fokker gaan kijken voor jouw nieuwe hond. Het is daarbij goed om te bekijken of de fokker aangesloten is bij de fokvereniging, zodat je ook zeker weet dat er op de juiste manier omgegaan wordt met de honden. Er moeten namelijk regelmatig gezondheidsonderzoeken plaatsvinden om de licentie te houden. Wanneer je via een officiële fokker jouw ruwharige Jack Russell aanschaft, ben je dus verzekerd van een goede hond waar je jarenlang mee vooruit kunt gaan. De erfelijke ziektes zijn namelijk uitgesloten, dus je kunt voornamelijk gaan genieten van een gezonde hond.

De juiste voedingsstoffen aan jouw hond geven

Net als bij andere honden moet een Jack Russel die ruwharig is wel de juiste verzorging en voeding krijgen. Zoals gezegd kent de vacht niet heel veel verzorging. Drie keer per jaar naar de trimsalon is voldoende om de vacht mooi te houden. Hiervoor kun je wel nog gaan kijken naar de voeding. Verschillende merken bieden een goede samenstelling aan voedingsstoffen aan die ervoor zorgen dat jouw hond op gewicht blijft. Overgewicht leidt bijvoorbeeld tot verschillende lichamelijke klachten, die je te allen tijde wilt voorkomen. Met overgewicht zal de hond minder actief worden, waardoor gewrichtsproblemen snel zullen ontstaan. Hiermee kan jouw hond veel pijn krijgen en uiteindelijk is lopen helemaal niet meer mogelijk.

Gezondheidsklachten preventief behandelen

De Jack Russell Terriër die ruwharig is, moet ook altijd een glanzende vacht behouden. Dit kun je ook door voedingsstoffen bereiken. De voedingsstoffen zorgen voor een sterke vacht, waarbij veel haarverlies vrijwel niet meer voorkomt. Tevens kun je hiermee ook veel gezondheidsklachten voorkomen, zoals bijvoorbeeld hartproblemen. Een Jack Russell is gefokt vanwege het uithoudingsvermogen, dus je gaat al snel merken als er iets mis is met jouw hond. Een beetje alertheid kan daarom niet kwaad en soms is het investeren in voeding een investering die zich terugverdient in jarenlang plezier van jouw hond. Hiervoor heb je hem immers aangeschaft en dit wil je ook graag zo houden.

Het beste gezinslid dat je kunt hebben

Welke ruwharige Jack Russell je ook aanschaft, je bent verzekerd van een hond die wilt werken voor zijn baas. Dankzij het jachtinstinct zal de hond altijd op zoek gaan naar mogelijkheden om te kunnen rennen en door de wendbaarheid wringt hij zich ook in verschillende bochten. Hierdoor kan het wel zijn dat de hond ook binnen heel actief is. Spelen en rennen komt daarom altijd voor, maar dit kun je enigszins beperken door er uitgebreid mee te wandelen. Wanneer je voldoende tijd in jouw Jack Russell stopt, kun je eigenlijk alleen nog maar genieten van het zachtaardige karakter dat bij dit hondenras terug te vinden is. Tevens kun je altijd een hond met stamboom krijgen, zolang je maar op zoek gaat naar een erkende fokker.

Ga jij op zoek naar jouw ruwharige Jack Russell? Neem dan bovenstaande informatie mee en zorg ervoor dat je altijd de beste hond in huis haalt. Zo voorkom je direct dat je te veel geld kwijt gaat zijn aan een hond die uiteindelijk geen rasechte Jack Russell blijkt te zijn.

Wil je nóg meer leren over jouw Jack Russell?

Download dan ook meteen even de uitgebreide Jack Russell Gids!

 • Meer dan 100 pagina’s vol handige informatie, tips en tricks;
 • 10 zeer uitgebreide hoofdstukken over jouw Jack Russell;
 • Momenteel met 4 gratis bonus boeken t.w.v. 49 euro!

Download onze gratis pdf!

22 Geniale Tips Voor Jouw Jack Russell Die Je Zullen Verbazen!

 • Leer je Jack Russell binnen een dag om niet meer te bijten en te kauwen;
 • Heeft je hond teken? Zo kom je er voortaan in een handomdraai vanaf;
 • Kom vanaf nu makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
 • Heeft je hond last van een stinkende adem? Zo los je het op;
 • + nog meer dan 15 andere bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

VOORDAT JE GAAT.. 22 GRATIS TIPS! 👋

Download onze gratis PDF met 22 geniale tips voor jouw hond.
 • Leer je Jack Russell om niet meer te bijten en te kauwen;
 • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
 • Heeft je hond last van een stinkende adem? Zo los je het op;
 • .. En nog 15+ andere bizarre life hacks voor jouw hond!
-
Klik hier voor de 22 gratis tips
Holler Box

€10,- KORTING OP JACK RUSSELL HANDBOEK!

200+ pagina's vol tips en info over jouw Jack Russell. Nu met €10,- korting en 5 gratis bonussen!
Klik hier om het boek te bekijken!
Holler Box

10 EURO KORTING OP JACK RUSSELL HANDBOEK! 🐶

 • 200+ pagina's vol tips en info over jouw Jack Russell;
 • Alles over de aanschaf, training en verzorging van je hond;
 • 5 gratis bonussen als je via ons besteld (t.w.v. €49,75);
 • Meer dan duizend tevreden klanten gingen je al voor!
-
Klik hier om het boek te bekijken!
Holler Box