Home » Alles wat je moet weten over de ruwharige Jack Russell

Alles wat je moet weten over de ruwharige Jack Russell

⏱ Leestijd: 6 minuten

Er bestaan drie vachten bij de Jack Russell. Iedere vacht heef weer zijn eigen kenmerken en heeft dus ook een andere verzorging nodig om te kunnen glanzen. De ruwharige Jack Russell is hier een van. Een Jack Russell Terriër die ruwharig is, heeft korte haartjes die eigenlijk niet heel veel nodig hebben om op de juiste manier te gaan groeien.

Echter moet je wel weten bij welke soort deze haren voorkomen en op welke manier je ervoor kunt zorgen dat je jarenlang plezier kunt hebben van jouw nieuwe viervoeter.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Jack Russell nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Jack Russell!

De ruwharige Jack Russell als eigen soort

Een ruwharige Jack Russell is voornamelijk bij een soort te vinden. Dit is namelijk de Parson Russell Terriër. Dit hondenras kenmerkt zich door de langere poten en de ruwe vacht. Een ruwharige Parson Jack Russell is er pas als laatste bijgekomen als je gaat kijken naar de erkende hondenrassen.

De kenmerken van de Jack Russel, de gladde vacht en de kortere poten, waren immers niet meer terug te vinden bij deze hond. Echter heeft het qua karakter wel alle eigenschappen die nodig zijn om de stamboom te kunnen krijgen. Je hebt hierdoor een actieve jachthond te pakken die met een consequente opvoeding altijd voldoende voor de familie kan betekenen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Jack Russell wordt ook uitgebreid behandeld in Jack Russell Gids. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een eenvoudige verzorging van de vacht

Een Jack Russell Terriër die ruwharig is, is een van de eenvoudige hondenrassen om te verzorgen. De vacht heeft namelijk weinig verzorging nodig. Wel is het belangrijk om deze ruwharige Jack Russell goed te plukken. De vacht is namelijk vrij dik en er kunnen hierdoor ook uitstekende haren en klitten in komen.

Wanneer je dit regelmatig bijhoudt of het laat doen door een trimsalon ga je hier geen last meer van hebben en kun je met een handschoen eenvoudig de losse haren verwijderen. Ook blijft vuil sneller tussen de vacht zitten, waardoor regelmatig een bad kan helpen om jouw Jack Russell goed uit te laten zien.

Veel beweging is belangrijk

Een Jack Russell Terriër die ruwharig is, heeft in feite alle kenmerken van de gewone Jack Russell. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het jachtinstinct. Je zou de hond daarom prima voor de jacht kunnen gebruiken, waarbij de hond zijn lichaam gebruikt om overal bij te kunnen.

De snelheid en de moed die in dit hondenras te vinden zijn, kunnen jou immers verder helpen. Hier staat wel tegenover dat het als gezinshond vaak van belang is dat je veel gaat bewegen. Doe je dit niet, dan kunnen er namelijk gedragsproblemen ontstaan. De hond moet op een of andere manier zijn energie kwijt en binnenshuis leidt dit tot problemen.

Leer alles over jouw lieve Jack Russell

Wil je álles leren over jouw Jack Russell? Bekijk dan ook de Jack Russell Gids eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De kleuren bepalen of het een echt ras is

Bekijk daarbij wel goed wat de rasstandaard van een Jack Russell is. Vaak worden er namelijk verschillende ruwharige Jack Russel pup varianten op het internet aangeboden, die niet aan deze eisen voldoen. Een hond kan nog zo leuk zijn, maar vaak betaal je veel meer geld dan nodig is. Zo zijn er bijvoorbeeld ook kleuren om rekening mee te houden.

Een Jack Russell moet overwegend wit zijn en mag alleen aftekeningen in zwart of tankleur bevatten. Op het internet verschijnen echter steeds meer pups die zwart, blauw of zilver zijn.

Deze pups worden niet herkend en mogen dus eigenlijk ook geen Jack Russell genoemd worden. Een Jack Russell Terriër die ruwharig is, moet dus wel aan de standaard voldoen om voor een hoog bedrag verkocht te mogen worden.

Unieke soorten die geen Jack Russell zijn

De Jack Russel ruwharige pups worden daarbij aangeboden als een uniek soort. De verschillende pups kennen een advertentie die het laten lijken alsof je een speciaal exemplaar in huis haalt. De kleur wordt echter niet via een normaal fokprogramma verkregen, maar kan alleen door gekruist te worden met een ander ras.

Hiermee worden dus eigenlijk alle eigenschappen van de Jack Russell uit de hond gehaald. Het mag er dan uitzien als een Jack Russell, je hebt vaak een andere hond in huis die wellicht niet aan jouw wensen gaat voldoen. Je moet daarom altijd bekijken of je voor het ras wilt gaan of dat het jou gaat om een leuk hondje dat binnen jouw gezin op gaat groeien.

Voorwaarden opgesteld die niet in advertenties voor komen

Ook wordt in de advertentie altijd gepraat over een ruwharige Jack Russell. Ondanks dat de Parson Russell Terriër een van de soorten Jack Russells is, is het wel degelijk een ander ras volgens de rasstandaard. Hierdoor zijn er ook andere voorwaarden opgesteld en mag deze naam eigenlijk niet benoemd worden. In advertenties op het internet wordt echter wel altijd gesproken van een Jack Russell.

Je ziet aan verschillende lichamelijke kenmerken echter al snel dat je te maken hebt met een ander ras en dat er ook geen stamboom aan te pas gaat komen. Een echte Jack Russell, met de schattige kleine pootjes en de mooie tekeningen, krijg je dus niet in handen. Als je bij een goede fokker uitkomt, heb je echter wel alle werkeigenschappen van de hond die je erin zoekt.

De kenmerken van de ruwharige Jack Russell

Een ruwharige Jack Russell kent daarbij nog een aantal kenmerken als je gaat kijken naar de rasstandaard. Je moet hiervoor gaan kijken naar de Parson Russell Terriër.

Deze hond kenmerkt zich door hoger op de poten te staan dan zijn kleine broertje en oogt hierdoor ook groter en stoerder. Daarbij is het lijf ook iets groter. Je hebt een hond van ongeveer 36 centimeter en 6 tot 7 kilogram zwaar. Met twee mannenhanden moet je het lijfje kunnen omvatten om een hond met een gezonde bouw te hebben.

De Parson Russell lijkt voor de rest op de Jack Russell Terriër en zal daarom ook veel dezelfde kenmerken bevatten. Zo is ook hier de kleursamenstelling hetzelfde en mag hier niet van afgeweken worden als er een stamboom aan te pas komt.

Bij erkende fokkers een hond aanschaffen

Een Jack Russel Terriër die ruwharig is, wordt bij verschillende fokkers verkocht. Je kunt daarom altijd bij een erkende fokker gaan kijken voor jouw nieuwe hond.

Het is daarbij goed om te bekijken of de fokker aangesloten is bij de fokvereniging, zodat je ook zeker weet dat er op de juiste manier omgegaan wordt met de honden. Er moeten namelijk regelmatig gezondheidsonderzoeken plaatsvinden om de licentie te houden.

Wanneer je via een officiële fokker jouw ruwharige Jack Russell aanschaft, ben je dus verzekerd van een goede hond waar je jarenlang mee vooruit kunt gaan. De erfelijke ziektes zijn namelijk uitgesloten, dus je kunt voornamelijk gaan genieten van een gezonde hond.

De juiste voedingsstoffen aan jouw hond geven

Net als bij andere honden moet een Jack Russel die ruwharig is wel de juiste verzorging en voeding krijgen. Zoals gezegd kent de vacht niet heel veel verzorging. Drie keer per jaar naar de trimsalon is voldoende om de vacht mooi te houden. Hiervoor kun je wel nog gaan kijken naar de voeding.

Verschillende merken bieden een goede samenstelling aan voedingsstoffen aan die ervoor zorgen dat jouw hond op gewicht blijft. Overgewicht leidt bijvoorbeeld tot verschillende lichamelijke klachten, die je te allen tijde wilt voorkomen. Met overgewicht zal de hond minder actief worden, waardoor gewrichtsproblemen snel zullen ontstaan. Hiermee kan jouw hond veel pijn krijgen en uiteindelijk is lopen helemaal niet meer mogelijk.

Gezondheidsklachten preventief behandelen

De Jack Russell Terriër die ruwharig is, moet ook altijd een glanzende vacht behouden. Dit kun je ook door voedingsstoffen bereiken. De voedingsstoffen zorgen voor een sterke vacht, waarbij veel haarverlies vrijwel niet meer voorkomt. Tevens kun je hiermee ook veel gezondheidsklachten voorkomen, zoals bijvoorbeeld hartproblemen.

Een Jack Russell is gefokt vanwege het uithoudingsvermogen, dus je gaat al snel merken als er iets mis is met jouw hond. Een beetje alertheid kan daarom niet kwaad en soms is het investeren in voeding een investering die zich terugverdient in jarenlang plezier van jouw hond. Hiervoor heb je hem immers aangeschaft en dit wil je ook graag zo houden.

Het beste gezinslid dat je kunt hebben

Welke ruwharige Jack Russell je ook aanschaft, je bent verzekerd van een hond die wilt werken voor zijn baas. Dankzij het jachtinstinct zal de hond altijd op zoek gaan naar mogelijkheden om te kunnen rennen en door de wendbaarheid wringt hij zich ook in verschillende bochten.

Hierdoor kan het wel zijn dat de hond ook binnen heel actief is. Spelen en rennen komt daarom altijd voor, maar dit kun je enigszins beperken door er uitgebreid mee te wandelen.

Wanneer je voldoende tijd in jouw Jack Russell stopt, kun je eigenlijk alleen nog maar genieten van het zachtaardige karakter dat bij dit hondenras terug te vinden is. Tevens kun je altijd een hond met stamboom krijgen, zolang je maar op zoek gaat naar een erkende fokker.

Ga jij op zoek naar jouw ruwharige Jack Russell? Neem dan bovenstaande informatie mee en zorg ervoor dat je altijd de beste hond in huis haalt. Zo voorkom je direct dat je te veel geld kwijt gaat zijn aan een hond die uiteindelijk geen rasechte Jack Russell blijkt te zijn.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Jack Russell?

Bekijk dan de Jack Russell Gids eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recenten artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Jack Russells. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Jack Russell wilde weten in één compleet e-book!”

Jack Russell Gids bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Jack Russell!

  • Wil je een Jack Russell kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Jack Russell zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Jack Russell trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Jack Russell de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Jack Russell en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is de Jack Russell Gids perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk de Jack Russell Gids

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je de Jack Russell Gids interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!