Home » Alles over het verharen van jouw Jack Russell

Alles over het verharen van jouw Jack Russell

⏱ Leestijd: 4 minuten

Bij jouw Jack Russell verharen minimaliseren is iets wat voor veel eigenaren heel belangrijk is. Een Jack Russel is immers een leuk klein hondje waarbij je niet direct stilstaat bij het grote nadeel van dit ras. Het gaat hier om honden die een paar keer per jaar een ruiperiode kennen waarbij de zomervacht wordt afgewisseld met de wintervacht.

Daarnaast echter zal de hond het hele jaar door wat haar verliezen waardoor je eigenlijk geen donkere kleren kan dragen zonder dat er een laagje hondenhaar op zit aan het eind van de dag.

 

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het e-book ‘Handboek voor de Jack Russell’ interessant gaat vinden.. Daarin leer je namelijk alles over deze lieve hond!

 

Een goede vachtverzorging is essentieel

Bij een Jack Russel verharen is het goed om je te beseffen dat er het hele jaar door haren uitvallen. Je wil natuurlijk dat dit ongemak tot een minimum wordt gereduceerd en daarom is het zo belangrijk dat je de vacht goed verzorgt. Een Jack Russel is een hond die een behoorlijk turbulent leventje leidt. We hebben het hier dan ook over een hond die geen modderplas voorbij kan lopen zonder er even uitgebreid doorheen te rollen of rennen. Daarnaast is het een hond die graag door de struiken en het hoge gras heen zal rennen waardoor er een hoop vuil en ongedierte in de vacht blijft zitten. Het spreekt voor zicht dat een vacht van een Jack Russel goed verzorgd moet worden. Dat zorgt er ook voor dat overtollig verharen wordt terug gedrongen.

Het borstelen van een Jack Russel

Is jouw hond erg vuil geworden of is er sprake van erg veel loskomend haar dan is het zaak dat je de hond in 3 etappes borstelt. Bij de eerste fase verwijder je het dode haar en het grove vuil. Dat doe je met een rubberen borstel of een siliconen handschoen. Zorg ervoor dat je geen vaste haren uittrekt bij deze handeling. Ga ook vooral niet rukken aan het haar wanneer de borstel vastloopt in de vacht. Vervolgens gebruik je de fijne borstel waarmee je het fijne vuil en de fijne haren eruit trekt. Ook hierbij zorg je ervoor dat je geen vastzittende haren uit de vacht rukt. Met een chamois kan je uiteindelijk de vacht poetsen en laten glanzen. Dit is een stap die je kan uitvoeren wanneer je met de hond naar bijvoorbeeld een show gaat: de meeste eigenaren houden het bij de eerste twee stappen van het borstelen. Dit borstelen mag je bij een hond die veel verhaart in principe dagelijks doen. Het voorkomt dat de haren op je bankstel komen te zitten en het voorkomt een geïrriteerde hond. Losse haren zullen immers gaan jeuken waardoor je hond ze gaat afschuren tegen jou en je meubilair aan.

Het wassen van de hond

Een hond zal je met een zekere regelmaat moeten wassen. Het is een misvatting dat je dit iedere dag zou moeten doen omdat jouw hond wel heel graag door de struiken rent en in de modder rolt. Feit is dat je een Jack Russel eens per twee tot drie maanden moet wassen wanneer het een hond is die niet heel graag buiten komt. Ook wanneer je een hond hebt met een gevoelige huid is het advies dat je de hond hooguit eens per twee tot drie maanden wast. Je tast immers de natuurlijke vetlaag van de huid aan waardoor jouw hond last van huidirritatie kan gaan krijgen op deze manier. Een hond die erg van buitenspelen houdt was je hooguit eens per maand. Gebruik er een speciale hondenshampoo voor die de natuurlijke vetlaag van de huid respecteert en intact laat. Na het wassen is het zaak om de hond snel te drogen. Dat doe je met een oude handdoek. De handdoek zal de laatste losgekomen haren opnemen. Daarna kan je de hond nog een keer uitborstelen om de vrijgekomen haren te verwijderen. Ga in geen geval met een föhn aan het werk. Dit is iets wat je namelijk alleen maar bij langharige honden doet. Een kortharige hond zou je zomaar brandplekken op de haren en de huid kunnen bezorgen met een föhn.

Minder hondenhaar overlast door een strikte opvoeding

Een Jack Russel is een hond die een echte spring in het veld is. Het is een type hond wat bij voorkeur jouw hele huis als een speeltuin beschouwt. Dat is dan ook gelijk de reden waarom hondenhaar door het hele huis heen ligt. Je kan precies zien waar jouw Jack russel heeft gespeeld in het huis. Het is dan ook logisch dat je door een strikte opvoeding behoorlijk wat overlast kan voorkomen. Dat doe je onder andere door de plekken waar jouw hond mag komen duidelijk kenbaar te maken. Doordat het gaat om een klein hondenras zullen veel eigenaren er geen moeite mee hebben dat de hond bijvoorbeeld op een stoel of op de bank ligt. Daar waar jouw hond speelt of ligt zullen echter ook haren achterblijven. Het is dan ook een goed idee om jouw hondje vanaf de eerste dag duidelijk te maken dat de bank niet bestemd is voor de hond maar voor jou, de baas. Door hier heel consequent in te zijn zal je bemerken dat je veel minder overlast hebt van hondenharen op je kleding. Je kan zelfs weer met een zwarte of donkerblauwe broek op de bank zitten zonder dat deze gelijk een extra vachtje heeft.

Leer springen af

Een hond die tegen mensen opspringt kan behoorlijk aandoenlijk ogen, zeker bij een Jack Russel pup. Toch is het belangrijk dat jij je pup direct afleert om tegen mensen op te springen. Een hond van dit ras zal na het buitenspelen behoorlijk wat vuil onder zijn of haar pootjes hebben verzameld. Daarnaast zal een hond ook tegen jouw benen aan behoorlijk wat haar achterlaten. Het is dan ook heel goed om dit opspringen tegen mensen gelijk terug te dringen. Door jouw hond het ‘neer’ of ‘laag’ commando goed aan te leren van kleins af aan zorg je ervoor dat hondenhaar vooral op de grond en in de mand van de hond blijft liggen. Dit zal ervoor zorgen dat je huis frisser oogt en jijzelf ook.

Een langharige Jack Russel verzorgen

Iedere Jack Russel zal een paar keer in het jaar echt in de rui zijn. Daarnaast zal een gladharige Jack Russel het hele jaar door haren verliezen. Een langharige of ruwharige Jack Russel moet een paar keer in het jaar worden ‘geplukt’ om de losse haren uit de vacht te verwijderen. Dit doe je zelf mits je de hond geen pijn doet door aan nog vastzittende haren te trekken. Verder kan je het plukken van jouw Jack Russel aan een trimsalon uitbesteden. De trimsalon zal in dat geval de vacht plukken waarbij de loszitten de haren worden verwijderd. De vacht zal verder worden bijgeknipt voor een gelijkmatig mooi effect.

 

Álles weten over Jack Russells??

Download dan eens het Complete Handboek voor Jack Russells. Daarin staat alle denkbare informatie over deze geweldige hondensoort.

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Jack Russell Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Jack Russell in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Jack Russell niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Jack Russell nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Een Jack Russell uit het asiel adopteren

Een Jack Russell uit het asiel adopteren

Een Jack Russel uit het asiel adopteren is een goed idee wanneer je voor een lagere prijs een hondje wil hebben. Je kan dit ook doen omdat je bewust een volwassen hond een tweede kans wilt geven. Bij een adoptie uit het asiel moet je een aantal dingen goed in...