Home » Het verharen van jouw Jack Russell (en wat doe je als ‘ie verhaart)

Het verharen van jouw Jack Russell (en wat doe je als ‘ie verhaart)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Bij jouw Jack Russell verharen minimaliseren is iets wat voor veel eigenaren heel belangrijk is. Een Jack Russel is immers een leuk klein hondje waarbij je niet direct stilstaat bij het grote nadeel van dit ras. Het gaat hier om honden die een paar keer per jaar een ruiperiode kennen waarbij de zomervacht wordt afgewisseld met de wintervacht.

Daarnaast echter zal de hond het hele jaar door wat haar verliezen waardoor je eigenlijk geen donkere kleren kan dragen zonder dat er een laagje hondenhaar op zit aan het eind van de dag.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Jack Russell nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Jack Russell!

Een goede vachtverzorging is essentieel

Bij een Jack Russel verharen is het goed om je te beseffen dat er het hele jaar door haren uitvallen. Je wil natuurlijk dat dit ongemak tot een minimum wordt gereduceerd en daarom is het zo belangrijk dat je de vacht goed verzorgt.

Een Jack Russel is een hond die een behoorlijk turbulent leventje leidt. We hebben het hier dan ook over een hond die geen modderplas voorbij kan lopen zonder er even uitgebreid doorheen te rollen of rennen. Daarnaast is het een hond die graag door de struiken en het hoge gras heen zal rennen waardoor er een hoop vuil en ongedierte in de vacht blijft zitten.

Het spreekt voor zicht dat een vacht van een Jack Russel goed verzorgd moet worden. Dat zorgt er ook voor dat overtollig verharen wordt terug gedrongen.

Let op: De verzorging van jouw Jack Russell (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Jack Russell Gids. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het borstelen van een Jack Russel

Is jouw hond erg vuil geworden of is er sprake van erg veel loskomend haar dan is het zaak dat je de hond in 3 etappes borstelt. Bij de eerste fase verwijder je het dode haar en het grove vuil. Dat doe je met een rubberen borstel of een siliconen handschoen. Zorg ervoor dat je geen vaste haren uittrekt bij deze handeling.

Ga ook vooral niet rukken aan het haar wanneer de borstel vastloopt in de vacht. Vervolgens gebruik je de fijne borstel waarmee je het fijne vuil en de fijne haren eruit trekt. Ook hierbij zorg je ervoor dat je geen vastzittende haren uit de vacht rukt. Met een chamois kan je uiteindelijk de vacht poetsen en laten glanzen.

Dit is een stap die je kan uitvoeren wanneer je met de hond naar bijvoorbeeld een show gaat: de meeste eigenaren houden het bij de eerste twee stappen van het borstelen. Dit borstelen mag je bij een hond die veel verhaart in principe dagelijks doen.

Het voorkomt dat de haren op je bankstel komen te zitten en het voorkomt een geïrriteerde hond. Losse haren zullen immers gaan jeuken waardoor je hond ze gaat afschuren tegen jou en je meubilair aan.

Het wassen van de hond

Een hond zal je met een zekere regelmaat moeten wassen. Het is een misvatting dat je dit iedere dag zou moeten doen omdat jouw hond wel heel graag door de struiken rent en in de modder rolt. Feit is dat je een Jack Russel eens per twee tot drie maanden moet wassen wanneer het een hond is die niet heel graag buiten komt.

Ook wanneer je een hond hebt met een gevoelige huid is het advies dat je de hond hooguit eens per twee tot drie maanden wast. Je tast immers de natuurlijke vetlaag van de huid aan waardoor jouw hond last van huidirritatie kan gaan krijgen op deze manier. Een hond die erg van buitenspelen houdt was je hooguit eens per maand. Gebruik er een speciale hondenshampoo voor die de natuurlijke vetlaag van de huid respecteert en intact laat. Na het wassen is het zaak om de hond snel te drogen.

Dat doe je met een oude handdoek. De handdoek zal de laatste losgekomen haren opnemen. Daarna kan je de hond nog een keer uitborstelen om de vrijgekomen haren te verwijderen. Ga in geen geval met een föhn aan het werk. Dit is iets wat je namelijk alleen maar bij langharige honden doet. Een kortharige hond zou je zomaar brandplekken op de haren en de huid kunnen bezorgen met een föhn.

Minder hondenhaar overlast door een strikte opvoeding

Een Jack Russel is een hond die een echte spring in het veld is. Het is een type hond wat bij voorkeur jouw hele huis als een speeltuin beschouwt. Dat is dan ook gelijk de reden waarom hondenhaar door het hele huis heen ligt. Je kan precies zien waar jouw Jack russel heeft gespeeld in het huis. Het is dan ook logisch dat je door een strikte opvoeding behoorlijk wat overlast kan voorkomen. Dat doe je onder andere door de plekken waar jouw hond mag komen duidelijk kenbaar te maken.

Doordat het gaat om een klein hondenras zullen veel eigenaren er geen moeite mee hebben dat de hond bijvoorbeeld op een stoel of op de bank ligt. Daar waar jouw hond speelt of ligt zullen echter ook haren achterblijven. Het is dan ook een goed idee om jouw hondje vanaf de eerste dag duidelijk te maken dat de bank niet bestemd is voor de hond maar voor jou, de baas. Door hier heel consequent in te zijn zal je bemerken dat je veel minder overlast hebt van hondenharen op je kleding.

Je kan zelfs weer met een zwarte of donkerblauwe broek op de bank zitten zonder dat deze gelijk een extra vachtje heeft.

Leer springen af

Een hond die tegen mensen opspringt kan behoorlijk aandoenlijk ogen, zeker bij een Jack Russel pup. Toch is het belangrijk dat jij je pup direct afleert om tegen mensen op te springen. Een hond van dit ras zal na het buitenspelen behoorlijk wat vuil onder zijn of haar pootjes hebben verzameld.

Daarnaast zal een hond ook tegen jouw benen aan behoorlijk wat haar achterlaten. Het is dan ook heel goed om dit opspringen tegen mensen gelijk terug te dringen. Door jouw hond het ‘neer’ of ‘laag’ commando goed aan te leren van kleins af aan zorg je ervoor dat hondenhaar vooral op de grond en in de mand van de hond blijft liggen. Dit zal ervoor zorgen dat je huis frisser oogt en jijzelf ook.

Leer alles over de verzorging van jouw Jack Russell

Wil je ontdekken hoe je jouw Jack Russell zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook de Jack Russell Gids eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een langharige Jack Russel verzorgen

Iedere Jack Russel zal een paar keer in het jaar echt in de rui zijn. Daarnaast zal een gladharige Jack Russel het hele jaar door haren verliezen. Een langharige of ruwharige Jack Russel moet een paar keer in het jaar worden ‘geplukt’ om de losse haren uit de vacht te verwijderen.

Dit doe je zelf mits je de hond geen pijn doet door aan nog vastzittende haren te trekken. Verder kan je het plukken van jouw Jack Russel aan een trimsalon uitbesteden. De trimsalon zal in dat geval de vacht plukken waarbij de loszitten de haren worden verwijderd. De vacht zal verder worden bijgeknipt voor een gelijkmatig mooi effect.

Verdiep je in de beste verzorging voor jouw Jack Russell

Als baasje wil je je hond zo gelukkig mogelijk maken. En dat kan alleen als je je verdiept in de beste verzorging voor jouw Jack Russell. Bekijk daarvoor ook de Jack Russell Gids eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over de verzorging van deze hond. Zodat jij en jouw Jack Russell zo veel mogelijk van elkaar kunnen genieten!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recenten artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Jack Russells. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Jack Russell wilde weten in één compleet e-book!”

Jack Russell Gids bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Jack Russell!

  • Wil je een Jack Russell kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Jack Russell zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Jack Russell trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Jack Russell de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Jack Russell en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is de Jack Russell Gids perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk de Jack Russell Gids

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je de Jack Russell Gids interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!