Home » Hoe kan je een Jack Russell trimmen?

Hoe kan je een Jack Russell trimmen?

⏱ Leestijd: 3 minuten

Een Jack Russell trimmen roept de nodige vragen op. Het is belangrijk om te weten dat kenmerken van de vacht van de hond in de rassenstandaard zijn opgenomen. Het is dus ook zaak om hier op een goede manier mee om te gaan.

Omdat je in veel gevallen met een zogenaamde ruwharige vacht te maken hebt, is de Jack Russell trimmen wel een belangrijke zaak. Het is dan dus ook belangrijk om de juiste manier te kennen en dit toe te passen. Anders is dit voor de Jack Russells met een gladde vacht. Deze hoeven niet getrimd te worden. Let daar in alle gevallen dus wel ook even goed op. Dit verschil heeft onder andere met kruisingen met andere rassen te maken.

 

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het e-book ‘Handboek voor de Jack Russell’ interessant gaat vinden.. Daarin leer je namelijk alles over deze lieve hond!

 

De vacht goed verzorgen

Een ruwharige Jack Russell trimmen is dus een belangrijke zaak. Dat neemt niet weg dat verdere vachtverzorging minstens zo belangrijk is. Alleen op die manier kan je het dier op de juiste wijze trimmen.

Bedenk je bijvoorbeeld dat de rui tweemaal per jaar voorkomt. De dode haren vallen dan uit. Door op tijd te trimmen, kan je dan zorgen dat je hier geen grote overlast van hebt in je woning tijdens de rui.

Zorg dus in ieder geval dat dit gebeurt voordat de rui begint. Op die manier kan je er zeker van zijn dat het in huis allemaal wat comfortabeler blijft op het moment dat de Jack Russel begint uit te vallen.

Aan de slag met de ruwharige vacht

De ruwharige Jack Russell trimmen gebeurt vaak door te plukken of te strippen. De honden die hiervoor in aanmerking komen, worden ook wel de Jack Russells met een broken vacht genoemd. Dit is een gemakkelijke manier om ze te herkennen.

De vacht van deze honden bestaat eigenlijk uit twee lagen. Er is een deklaag van stevige haren. Daaronder zit een meer wollige vacht. Wie de hond gaat plukken, verwijdert de deklaag met wortel en al. Zo wordt de bovenste laag weer kort en hard.

De juiste manier om dit aan te pakken is door dit van achter naar voor te doen. Houd de huid dan strak en trek de haren zachtjes uit de vacht met een draaiende beweging. Loszittende haren kunnen pijnloos worden verwijderd. Veel honden vinden dit zelfs fijn. De loszittende haartjes verzorgen vaak overlast.

De meer uitgebreide trimbeurt

Het is ook een optie om de Jack Russell te trimmen in een trimsalon. In dat geval wordt voor een meer professionele aanpak gekozen. Dit betekent dus ook dat er meer wordt gedaan dan alleen het plukken van de vacht.

Er wordt dan ook gekeken naar hoe de vacht er verder uitziet. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat op plaatsen waar het haar wat langer is het wat geknipt wordt. Daardoor ziet het er weer strak uit.

Het is belangrijk om dit zo nu en dan te doen omdat niet alleen het wegnemen van de overtollige haren van belang is. Het is natuurlijk ook belangrijk dat de hond er gewoon goed uit blijft zien. Het knippen helpt hier dan bij.

Alles mooi strak en glad

En Jack Russell trimmen is ook een kwestie van de hele hond onder handen nemen. Pluk dus niet alleen de vacht op de rug en de buik. Ook het hoofdje is van belang. Pas wel op dat het baardje en snorretje blijven zitten.

Let ook op de voetjes van de Jack Russell. Hier zullen de haartjes vaak bijgeknipt moeten worden bij de kussentjes. Dit is ook een mooi moment om de nageltjes van de hond te knippen.

Wanneer dit allemaal gedaan is, heb je niet alleen jezelf een dienst bewezen door de uitvallende haren voor te blijven. Je geeft ook je hond een fijner en prettiger gevoel.

 

Álles weten over Jack Russells??

Download dan eens het Complete Handboek voor Jack Russells. Daarin staat alle denkbare informatie over deze geweldige hondensoort.

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Jack Russell Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Jack Russell in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Jack Russell niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Jack Russell nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Een Jack Russell uit het asiel adopteren

Een Jack Russell uit het asiel adopteren

Een Jack Russel uit het asiel adopteren is een goed idee wanneer je voor een lagere prijs een hondje wil hebben. Je kan dit ook doen omdat je bewust een volwassen hond een tweede kans wilt geven. Bij een adoptie uit het asiel moet je een aantal dingen goed in...