Home » De verschillende soorten Jack Russells

De verschillende soorten Jack Russells

⏱ Leestijd: 6 minuten

De Jack Russell is een van de honden die het meeste voorkomt in ons land. Het hondenras staat altijd bekend om een naam, waardoor er al snel gedacht wordt dat er maar een soort te vinden is. Echter zijn er drie Jack Russell soorten te vinden.

De drie verschillende soorten hebben daarbij allemaal hun eigen kenmerken en brengen ook weer ander plezier van de trouwe viervoeter met zich mee. Het is daarom goed om naar de verschillende soorten Jack Russell te kijken en op basis hiervan te bepalen welke hond het beste bij jou gaat passen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Jack Russell nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Jack Russell!

Drie Jack Russell soorten met eigen kenmerken

Er zijn dus drie Jack Russell soorten ontwikkeld in de loop der jaren. Dit zijn de Jack Russell Terriër, Parson Russell Terriër en de Russel Terriër. De soorten Jack Russell onderscheiden zich door de samenstelling van de vacht en de kleur die je terug gaat vinden. Dit heeft allemaal te maken met de ontwikkeling van het ras en de manieren waarop de honden gefokt zijn.

Zo is de Jack Russell van nature een jachthond, welke is opgegroeid in de bossen. Jagen op vossen en ongedierte zorgde ervoor dat de hondjes wendbaar waren en goed mee konden rennen met de paarden van de jagers. Deze jagers hadden dus altijd een snelle en actieve hond te pakken.

Let op: Alle mogelijke Jack Russell soorten (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Jack Russell Gids. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het ontstaan van de Jack Russell

De Jack Russell soorten ontstonden door dominee John Russell, die ontdekte hoe snel de hond wel niet was. Hij was daarom de eerste die het hondenras officieel ging fokken. Het hondje werd gefokt met een andere Fox Terriër, waardoor er drie verschillende soorten Jack Russell ontstonden.

De eerste was de Jack Russell Terrier zelf. Deze behoort tot de 35 kleinste hondenrassen en is ongeveer 30 centimeter. Ondanks het kleine soort is het een hond met veel karakter. Zo is deze te allen tijde actief, waardoor stil zitten ook geen optie is. Deze hond zal daarom ook altijd rennen en spelen en lijkt niet moe te krijgen.

Een groot uithoudingsvermogen voor een klein hondje

De Jack Russell Terriër had het perfecte formaat voor jagers om hem mee te kunnen nemen. Zo werd deze bijvoorbeeld vaak in de tas meegenomen, maar doen mensen hem tegenwoordig ook vaak voorop de fiets.

Het sterke bovenlichaam zorgt er daarbij voor dat het hondje veel uithoudingsvermogen heeft. Je kunt er dus gerust een marathon mee rennen, zonder dat deze direct moe is. Van de Jack Russell soorten is het wel een hondje die niet graag alleen is. Daarom wordt ook altijd geadviseerd om een goede opvoeding te geven. De gedragsproblemen kunnen hiermee al snel onderdrukt worden en je hebt een hond die voor iedereen trouw is.

Leer alles over de kenmerken van jouw Jack Russell

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Jack Russell? Bekijk dan ook de Jack Russell Gids eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De Russell Terriër als tussenformaat

De Russell Terriër is de tweede van de Jack Russell soorten en is een net iets ander hondje dan je gewend bent van het hondenras. Deze zit namelijk tussen de Jack Russell Terriër en de Parson Russell Terriër in, maar is net zo actief als beide soorten. Hij heeft spitse oren en een stugge gesloten vacht.

Hierdoor lijkt dit hondje eerder op een Parson Russell Terriër dan een Jack Russell Terriër, maar er zijn voldoende overeenkomsten te vinden. Deze overeenkomsten hebben voornamelijk met het gedrag van de hondjes te maken. Allemaal actief, spelen graag en met de juiste opvoeding heb je een trouwe gezinshond in huis gehaald.

Laag bij de grond en urenlang speelplezier

De Russell Terriuer heeft korte pootjes, waardoor het lijkt alsof het middenrif iets opgerekt is. Hij zal er daarom groter uitzien en heeft geen vierkant lichaam zoals bij de Parson Russell Terriër. Hij lijkt hierdoor groter, maar is dit in feite niet. Hij staat immers dicht bij de grond, wat hem wel weer helpt om het jagen tot een succes te maken.

Het actieve karakter kan op deze manier goed tot uiting komen en je kunt er urenlang mee spelen en rennen voordat het hondje moe is. Grote kans dat jij eerder uitgeput bent dan deze Jack Russell soort.

De Parson Russell Terriër als grote variant

De derde van de Jack Russell soorten is de Parson Russell Terriër. Deze komt namelijk uit de Working Fox Terriers van de dominee en werd ook gebruikt voor het jagen. De hond is iets groter dan de andere soorten Jack Russell, maar daarbij niet minder wendbaar. Het hondenras gaat namelijk moeiteloos in de vossenkuilen en zal ook altijd helpen met het vangen van dieren. Echter wordt dit ras pas sinds 1990 officieel erkend. Dankzij de iets langere poten werd het namelijk gezien als een kruising.

De hond is 36 centimeter hoog en heeft daarbij een stoere uitstraling. Net als de Jack Russell Terriër kenmerkt de vacht zich door de ruwheid en het wit met een zwarte aftekening. Deze aftekening zie je voornamelijk terug op het hoofd en de staart.

Een eenvoudige verzorging van de vacht

De Jack Russell soorten kennen ondanks de kenmerken allemaal een eenvoudige verzorging. Afhankelijk van het soort dat je hebt en dus de verschillen in vacht moet je wel weten wat je moet doen om de hond er goed uit te laten zien. Zo hoef je bij de Jack Russell Terriër vrijwel niets aan de vacht te doen.

Vaak wassen zorgt er bijvoorbeeld voor dat de bescherming weggaat en dit wil je te allen tijde voorkomen. Ook is borstelen vaak niet nodig, doordat er een gladde dunne haargrens bij de soorten Jack Russell te vinden is. Je kunt er dan wel voor kiezen om met een handschoen te borstelen, zodat de huid mooi blijft.

Met de hond naar de trimsalon

Ook kun je het nagel knippen zoveel mogelijk beperken door voldoende met de Jack Russell te gaan lopen. Hiermee slijten de nagels namelijk vanzelf af als je op straat loopt. Zeker als jouw hond het niet fijn vindt om aan de pootjes gekriebeld te worden, kan dit dus veel ellende schelen.

Ga wel drie keer per jaar met de hond naar de trimsalon. Dit is namelijk nodig om de vacht mooi te houden. Je kunt de verzorging zelf doen, maar bij een trimsalon weten ze vaak beter hoe de verzorging op een goede manier gedaan kan worden en zorg je ervoor dat jouw hond altijd een glanzende vacht kan behouden. In combinatie met de juiste voeding heb je altijd een goede hond te pakken.

Meer aandacht bij de Parson Russell Terriër

Voor de verzorging van de Parson Russell Terriër is iets meer aandacht nodig dan bij andere soorten Jack Russell. Dit komt doordat deze soort een vrij dikke vacht heeft. De dikke vacht kan namelijk sneller klitten krijgen en ook zijn er regelmatig uitstekende haren. Je moet daarom niet alleen met een borstel of handschoen aan de slag gaan, maar ook de vacht plukken.

Dit kun je eenvoudig zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit bij de trimsalon te laten doen. Zo weet je altijd zeker dat jouw Parson Russell er goed uit blijft zien en de vacht altijd goed verzorgd is. Vergeet daarbij niet om de hond regelmatig in bad te doen. Het dikke haar zal namelijk ook meer vuil opnemen.

Insmeren bij zonnig weer

Ook tijdens zonnig weer is het goed om de verschillende Jack Russell soorten goed te beschermen. Dankzij de witte vacht is verbranden door de zon namelijk ook sneller gebeurd. Het wordt daarom aangeraden om de hond in te smeren met zonnebrand. De verbranding kan de huid en de vacht van de hond beschadigen.

Voornamelijk de oren, buik en neus zijn het meest kwetsbaar bij de soorten Jack Russell. Bij warm weer is het insmeren dus vrijwel altijd aan te raden en je kunt ervoor zorgen dat jouw hond weer goed buiten kan rennen zonder dat het nare gevolgen gaat hebben.

Een consequente opvoeding bij alle soorten Jack Russell

Alle Jack Russell soorten kunnen jou veel plezier geven. De honden zijn namelijk goed te trainen en met een consequente opvoeding en een goede puppycursus. Het is daarom belangrijk dat je dit ook gaat doen en daarmee een goed luisterende hond in het bezit hebt.

Dankzij het actieve van iedere Jack Russell moet je ook regelmatig met de hond gaan lopen. Hiermee voorkom je dat zijn energie er binnenshuis uitkomt en er ook niet naar de verschillende commando’s geluisterd wordt. Met de juiste opvoeding kun je er dus voor zorgen dat jouw hond een goede gezinshond wordt, waar je geen problemen mee gaat ondervinden.

Gewichtsproblemen voorkomen met de juiste voeding

Alle Jack Russell soorten zijn een perfecte gezinshond met weinig extra aandacht op de verzorging. Wel moet je op het gewicht gaan letten. Dankzij de bouw van de hond kan gewicht namelijk een grote rol gaan spelen bij gewrichtsproblemen. Bekijk daarom goed welke voeding jouw hond nodig heeft en pas hier de levensstijl op aan.

Ook extraatjes moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Als jouw hond te zwaar wordt, kan het namelijk zorgen voor artrose en dit levert jouw hond veel pijn op. Wanneer je overal op gaat letten en de verzorging toepast die jouw Jack Russell nodig heeft, zorg je voor jarenlang plezier van jouw trouwe viervoeter.

Aanschaffen bij een erkende fokker

Bekijk altijd eerst alle Jack Russell soorten voordat je overgaat tot een aankoop. Laat je daarbij ook niet misleiden door de advertenties. Als je een hoogpotige Jack Russell tegenkomt, kun je er namelijk vanuit gaan dat je met een Parson Russell te maken hebt. Het beste kun je daarom bij de erkende fokkers gaan kijken naar jouw nieuwe hond.

Je kunt er daarmee voor zorgen dat je niet te veel gaat betalen voor een hond die wellicht zelfs een kruising is vanwege de verkeerde kleuren. Bij een fokker heb je namelijk ook altijd een stamboom, welke aangeeft dat de hond aan alle eisen voldoet en er ook geen erfelijke gezondheidsproblemen zijn.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Jack Russell?

Bekijk dan de Jack Russell Gids eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recenten artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Jack Russells. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Jack Russell wilde weten in één compleet e-book!”

Jack Russell Gids bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Jack Russell!

  • Wil je een Jack Russell kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Jack Russell zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Jack Russell trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Jack Russell de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Jack Russell en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is de Jack Russell Gids perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk de Jack Russell Gids

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je de Jack Russell Gids interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!