Home » Maak kennis met de Jack Russell Parson

Maak kennis met de Jack Russell Parson

⏱ Leestijd: 3 minuten

In de 19e eeuw hield dominee John Russell working fox terriers waaronder de Jack Russell parson waarmee hij op jacht ging en waarmee gefokt werd.

De Jack Russell van dit ras is dan ook een raszuivere Jack Russell. Het gaat hier om een hond die afwijkt van de afmetingen van een raszuivere Jack Russell zoals ze in ons land ook worden gehouden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Jack Russell nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Jack Russell!

De grootte van een Jack Russell parson

Een hond van dit ras is een stuk groter dan een de Jack Russell zelf. Het gaat hier om honden waarbij het teefje een schofthoogte van 33 centimeter. Bij een reu is dit iets meer, namelijk 37 centimeter. Deze honden hebben een hals breedte die je kan meten. Je kan deze namelijk omvatten met twee volwassen handen.

Deze afmeting is noodzakelijk wanneer je bedenkt dat de hond van oorsprong voor de jacht werd gefokt. De hond moest in staat zijn om zijn kop in een vossenhol te steken en om deze er naderhand ook weer uit te kunnen krijgen. Aan de wigvormige kop te zien gaat het  inderdaad om een jachthond.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Jack Russell wordt ook uitgebreid behandeld in Jack Russell Gids. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De kleur van de Jack Russell parson

Een raszuivere Jack Russell parson is duidelijk te herkennen. Het gaat hier, net als bij de Jack Russell, om een hond die overwegend wit van kleur is. Daarbij heeft de hond een vacht die bruin of zwart gevlekt is. De vacht is doorgaans ruwharig. Dat wil zeggen dat de hond een vacht heeft die niet glad is zoals bij veel Jack Russells wel het geval is.

Aan de kleur van de vacht herken je gelijk of je te maken hebt met een raszuivere hond of met een kruising. Bij een kruising zal de kleur van de vacht doorgaans niet overwegend wit zijn, maar overwegende bruin of zwart.

Een Jack Russell parson als huisgenoot

wie kiest voor een hond van dit ras zal er rekening mee moeten houden dat je een soort tornado in je huis haalt. Wie klein behuisd is of een hoop spullen in huis heeft staan zal er dan ook al snel achter komen dat de hond moeite heeft om zijn of haar energie kwijt te raken.

Je moet er dan ook rekening mee houden dat je een Jack Russell genoeg lichaamsbeweging kan bieden. Dat doe je uiteraard wanneer je een huis hebt met een tuin waar je hond in kan spelen maar je zult er ook minimaal viermaal op een dag op uit moeten met deze hond.

De hond zal daarbij behoorlijke afstanden kunnen afleggen op zijn relatief korte pootjes dus je kan als eigenaar gelijk goed aan je conditie gaan werken.

Het jachtinstinct

Een hond van dit ras heeft een ingebakken jachtinstinct. Zelfs wanneer jouw pup nooit gebruikt is voor de jacht zit dit instinct in de genen. Dat zal je al gelijk zien wanneer je ook andere huisdieren hebt in de vorm van knaagdieren.

Hoe goed jij je hond ook aanleert dat het hier gaat om medebewoners en niet om levend voer, je zult ze altijd goed in de gaten moeten houden wanneer ze samen in huis zijn. Houd ze altijd van elkaar gescheiden om dierenleed te voorkomen. Daarnaast moet je er ook aan denken dat deze honden er een heel eigen manier van spelen op na houden. Het speelgoed neemt de rol in van een prooi. Daarom is het handig wanneer je speelgoed koopt wat sterk en bijtbestendig is.

oud er rekening mee dat jouw hondje het speelgoed als een prooi zal behandelen. Er zal flink met het speelgoed geschud worden en daarnaast wordt er flink aan getrokken. Door geen goedkope rommel te kopen maar deugdelijk speelgoed van natuurlijke materialen voorkom jij dat je hond kan stikken in een afgerukt stukje speelgoed.

Leer alles over jouw lieve Jack Russell

Wil je álles leren over jouw Jack Russell? Bekijk dan ook de Jack Russell Gids eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Groepsactiviteiten

Voor een Jack Russell parson is er niets zo leuk als deelnemen aan groepsactiviteiten met soortgenoten.

Je kan lid worden van een hondenvereniging met andere eigenaars van Jack Russells. Daar doet men doorgaans aan gehoorzaamheidstraining en daarnaast wordt er bijvoorbeeld deelgenomen aan Jack Russell races. Dit is een race waarbij de honden achter een imitatie prooi aan rennen over een renbaan heen. De honden kunnen hierdoor hun energie goed kwijt.

Voor jou als eigenaar is het een leuk samenzijn met andere eigenaars. Het is overigens goed om je al met je pup aan te melden bij een dergelijke vereniging. Je kan op deze manier aan puppytraining gaan doen en daarnaast kan je vervolgcursussen doen. Zo maak je kennis met de hondenpuberteit en andere jacht- en agility sporten.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Jack Russell?

Bekijk dan de Jack Russell Gids eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recenten artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Jack Russells. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Jack Russell wilde weten in één compleet e-book!”

Jack Russell Gids bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Jack Russell!

  • Wil je een Jack Russell kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Jack Russell zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Jack Russell trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Jack Russell de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Jack Russell en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is de Jack Russell Gids perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk de Jack Russell Gids

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je de Jack Russell Gids interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!