Home » Maak kennis met de Jack Russell Parson

Maak kennis met de Jack Russell Parson

⏱ Leestijd: 3 minuten

In de 19e eeuw hield dominee John Russell working fox terriers waaronder de Jack Russell parson waarmee hij op jacht ging en waarmee gefokt werd.

De Jack Russell van dit ras is dan ook een raszuivere Jack Russell. Het gaat hier om een hond die afwijkt van de afmetingen van een raszuivere Jack Russell zoals ze in ons land ook worden gehouden.

 

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je de Jack Russell Gids interessant gaat vinden.. Daarin leer je namelijk alles over deze lieve hond!

 

De grootte van een Jack Russell parson

Een hond van dit ras is een stuk groter dan een de Jack Russell zelf. Het gaat hier om honden waarbij het teefje een schofthoogte van 33 centimeter. Bij een reu is dit iets meer, namelijk 37 centimeter. Deze honden hebben een hals breedte die je kan meten. Je kan deze namelijk omvatten met twee volwassen handen. Deze afmeting is noodzakelijk wanneer je bedenkt dat de hond van oorsprong voor de jacht werd gefokt. De hond moest in staat zijn om zijn kop in een vossenhol te steken en om deze er naderhand ook weer uit te kunnen krijgen. Aan de wigvormige kop te zien gaat het  inderdaad om een jachthond.

De kleur van de Jack Russell parson

Een raszuivere Jack Russell parson is duidelijk te herkennen. Het gaat hier, net als bij de Jack Russell, om een hond die overwegend wit van kleur is. Daarbij heeft de hond een vacht die bruin of zwart gevlekt is. De vacht is doorgaans ruwharig. Dat wil zeggen dat de hond een vacht heeft die niet glad is zoals bij veel Jack Russells wel het geval is. Aan de kleur van de vacht herken je gelijk of je te maken hebt met een raszuivere hond of met een kruising. Bij een kruising zal de kleur van de vacht doorgaans niet overwegend wit zijn, maar overwegende bruin of zwart.

Een Jack Russell parson als huisgenoot

wie kiest voor een hond van dit ras zal er rekening mee moeten houden dat je een soort tornado in je huis haalt. Wie klein behuisd is of een hoop spullen in huis heeft staan zal er dan ook al snel achter komen dat de hond moeite heeft om zijn of haar energie kwijt te raken. Je moet er dan ook rekening mee houden dat je een Jack Russell genoeg lichaamsbeweging kan bieden. Dat doe je uiteraard wanneer je een huis hebt met een tuin waar je hond in kan spelen maar je zult er ook minimaal viermaal op een dag op uit moeten met deze hond. De hond zal daarbij behoorlijke afstanden kunnen afleggen op zijn relatief korte pootjes dus je kan als eigenaar gelijk goed aan je conditie gaan werken.

Het jachtinstinct

Een hond van dit ras heeft een ingebakken jachtinstinct. Zelfs wanneer jouw pup nooit gebruikt is voor de jacht zit dit instinct in de genen. Dat zal je al gelijk zien wanneer je ook andere huisdieren hebt in de vorm van knaagdieren. Hoe goed jij je hond ook aanleert dat het hier gaat om medebewoners en niet om levend voer, je zult ze altijd goed in de gaten moeten houden wanneer ze samen in huis zijn. Houd ze altijd van elkaar gescheiden om dierenleed te voorkomen. Daarnaast moet je er ook aan denken dat deze honden er een heel eigen manier van spelen op na houden. Het speelgoed neemt de rol in van een prooi. Daarom is het handig wanneer je speelgoed koopt wat sterk en bijtbestendig is. Houd er rekening mee dat jouw hondje het speelgoed als een prooi zal behandelen. Er zal flink met het speelgoed geschud worden en daarnaast wordt er flink aan getrokken. Door geen goedkope rommel te kopen maar deugdelijk speelgoed van natuurlijke materialen voorkom jij dat je hond kan stikken in een afgerukt stukje speelgoed.

Groepsactiviteiten

Voor een Jack Russell parson is er niets zo leuk als deelnemen aan groepsactiviteiten met soortgenoten. Je kan lid worden van een hondenvereniging met andere eigenaars van Jack Russells. Daar doet men doorgaans aan gehoorzaamheidstraining en daarnaast wordt er bijvoorbeeld deelgenomen aan Jack Russell races. Dit is een race waarbij de honden achter een imitatie prooi aan rennen over een renbaan heen. De honden kunnen hierdoor hun energie goed kwijt. Voor jou als eigenaar is het een leuk samenzijn met andere eigenaars. Het is overigens goed om je al met je pup aan te melden bij een dergelijke vereniging. Je kan op deze manier aan puppytraining gaan doen en daarnaast kan je vervolgcursussen doen. Zo maak je kennis met de hondenpuberteit en andere jacht- en agility sporten.

Wil je nóg meer leren over jouw Jack Russell?

Download dan ook meteen even de uitgebreide Jack Russell Gids!

 • Meer dan 100 pagina’s vol handige informatie, tips en tricks;
 • 10 zeer uitgebreide hoofdstukken over jouw Jack Russell;
 • Momenteel met 4 gratis bonus boeken t.w.v. 49 euro!

Download onze gratis pdf!

22 Geniale Tips Voor Jouw Jack Russell Die Je Zullen Verbazen!

 • Leer je Jack Russell binnen een dag om niet meer te bijten en te kauwen;
 • Heeft je hond teken? Zo kom je er voortaan in een handomdraai vanaf;
 • Kom vanaf nu makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
 • Heeft je hond last van een stinkende adem? Zo los je het op;
 • + nog meer dan 15 andere bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

VOORDAT JE GAAT.. 22 GRATIS TIPS! 👋

Download onze gratis PDF met 22 geniale tips voor jouw hond.
 • Leer je Jack Russell om niet meer te bijten en te kauwen;
 • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
 • Heeft je hond last van een stinkende adem? Zo los je het op;
 • .. En nog 15+ andere bizarre life hacks voor jouw hond!
-
Klik hier voor de 22 gratis tips
Holler Box

€10,- KORTING OP JACK RUSSELL HANDBOEK!

200+ pagina's vol tips en info over jouw Jack Russell. Nu met €10,- korting en 5 gratis bonussen!
Klik hier om het boek te bekijken!
Holler Box

10 EURO KORTING OP JACK RUSSELL HANDBOEK! 🐶

 • 200+ pagina's vol tips en info over jouw Jack Russell;
 • Alles over de aanschaf, training en verzorging van je hond;
 • 5 gratis bonussen als je via ons besteld (t.w.v. €49,75);
 • Meer dan duizend tevreden klanten gingen je al voor!
-
Klik hier om het boek te bekijken!
Holler Box