Inhoudsopgave
Een Jack Russell opvoeden is iets wat gemakkelijk lijkt wanneer je jouw schattige pupje voor het eerst in je armen mag sluiten. Dit lieve hoopje hond lijkt je niet echt iets waar je naderhand problemen mee zult gaan krijgen.
Wie echter kijkt naar volwassen hondjes die aan de lijn uitvallen tegen andere honden en andere mensen heeft al snel in de gaten dat een goede opvoeding heel belangrijk is. We keken dan ook hoe jij je hondje het beste kunt opvoeden.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Jack Russell nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Jack Russell!
Een opvoeding die al begint vanaf het nest
Als je een Jack Russell gaat kopen is het goed dat je kijkt naar het nest waar het beestje vandaan komt. Dit is namelijk de plek waar de basis van het leven van jouw hondje is gelegd. Zo moet je erop letten dat de pups een eigen veilige thuisbasis hebben. Daarbij mag je denken aan een werpkist maar ook aan een eigen kennel.
Daarnaast moet de moederhond aanwezig zijn. Deze heeft een belangrijke rol in de vroege opvoeding van de pups. Zij zal ervoor zorgen dat de pups goed met elkaar overweg kunnen en daarnaast corrigeert zij de pups wanneer ze te hardhandig of dominant neigen te worden. Kijk dus goed naar deze basis voor je de pup meeneemt.
Let op: Het opvoeden van jouw Jack Russell (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Jack Russell Gids. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Het meenemen van jouw pup
Als je de pup meeneemt vanaf de moederhond komt daar in de meeste gevallen het moment waarop jouw kleine nieuwe huisgenootje het er niet meer mee eens is. De pup zal in veel gevallen een flinke strot opzetten om aan te geven dat deze verandering van gezin niet zo leuk is.
Jij neemt vanaf dit moment de rol van de vader of moeder over en dat is best even wennen. Door je pup in een doos of bak op je schoot te houden tijdens het vervoer naar huis kan je het hondje troosten en geruststellen.
Dit doe je door rustig de pup te aaien en het hondje zal vervolgens in slaap vallen. De autorit hoef je niet te onderbreken wanneer je net je hondje hebt opgehaald. Een pup zal zo uit zijn of haar doen zijn door een eerste autorit dat een plasje doen er niet in zit. Door een dekentje of kussentje onder je pup te leggen in de doos of bak kan je een eventueel ongelukje goed opvangen.
Een rustige kennismaking
Wanneer je aankomt laat je jouw pup eerst even rustig rondscharrelen door het huis. Het wordt immers de nieuwe leefomgeving dus het is goed dat jouw pup deze verkent. Wanneer je pup klaar is met een verkenningsronde is het waarschijnlijk moe. Leer je pup dan ook al van jongs af aan dat er een bench is waar de pup in kan uitrusten.
Deze zet je uiteraard vooraf al klaar. Zorg ervoor dat de bench een veilige plaats is waar altijd wat leuks is. Denk in dit geval aan een snack, een hondenknuffel of een speeltje.
Niet gewend aan de lijn
Ga je een Jack Russell opvoeden dan kom je er al snel achter dat het beestje niet gewend is om aan een riem te lopen. Dit is immers iets waar het pupje van huis uit totaal niet aan gewend was. Je zal dit dan ook rustig moeten opbouwen. Verwacht vooral niet dat jouw pupje direct netjes aan de riem kan meelopen. De pup zal allereerst rondscharrelen en dat is ook wel zo prettig. Een pup mag immers maar 5 minuten per maand dat het beestje oud is wandelen. Een pup van 2 maanden oud mag dus per keer 2 maal 5 is 10 minuten wandelen.
Wanneer je pup na een poos begint te trekken aan de lijn is het zaak dat je daar niet in mee gaat. Laat jouw kleine robbedoes niet de route bepalen als jullie samen gaan wandelen.
De pup moet leren dat aan de lijn trekken een averechts effect heeft. Door stil te staan wanneer dit gebeurt zal de pup leren dat je pas weer gaat lopen wanneer de spanning van de lijn af is. Ga in geen geval terug trekken aan de lijn wanneer je pup er aan rukt. Je kan op die manier gemakkelijk schade aanbrengen aan de hals en luchtpijp van je pup.
Bijten en kluiven
dit is iets wat iedere pup graag doet. Dat is eveneens te vergelijken met een mensenbaby. Een baby en dus ook een pup is heel oraal ingesteld. Dat wil zeggen dat alles wordt verkend met de mond of in dit geval met de bek en met de tanden. Door kluiven op zaken leert je pup of iets hard of zacht is.
Daarnaast is het een logisch iets want pups hebben een melkgebit. Op het moment dat de pup gaat wisselen zal het kluiven op zaken toenemen. Ook bijten hoort bij een opgroeiende pup. Daarbij moet je uiteraard wel opletten dat je pup alleen bijt wanneer dit gewenst is.
Een ruilhandel bij ongewenst gedrag
Bijten in handen en andere lichaamsdelen moet je uiteraard gelijk aanpakken. Een pup heeft nog geen heel sterke beet maar een volwassen hond heeft dit wel. Een gewoonte die erin slijt bij een pup krijg je er op latere leeftijd niet meer goed uit. Door met lage stem ‘nee’ te zeggen op een duidelijke toon leert jouw pup gelijk dat bijten naar lichaamsdelen een no go is. Verder moet je het kluiven uiteraard aan banden leggen. Je wil immers niet dat alle badslippers en sneakers van jou en je huisgenoten er afgekloven uit zien.
Dat doe je heel eenvoudig door te zorgen voor een ruilmiddel bij jouw pup. Zorg ervoor dat je een touwkluif of bijvoorbeeld bijtsleutels hebt die je ruilt voor het object waar jouw pup net zijn tandjes in aan het zetten is.
Je stem verheffen tegen je pup
Een hond hoort gemiddeld 7 keer zo sterk als een mens. Wanneer jouw pup iets doet wat jij niet wil is het dus niet verstandig om al schreeuwend op te treden. De pup zal zich een rotje schrikken en die schrik kan zich gaan omzetten in het verkeerde gedrag.
Zo kan een hond die schrikt agressief reageren door letterlijk van zich af te bijten. Daarnaast creëer je op deze manier een hond die angstig is. Ook angstige honden hebben de neiging dat ze uitvallen naar mensen en andere honden. Dit wil je uiteraard ook voorkomen. Praat dus op normale toon tegen je pup.
Leer alles over het succesvol opvoeden van jouw Jack Russell
Wil je precies leren hoe je jouw Jack Russell perfect kan opvoeden? Bekijk dan ook de Jack Russell Gids eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Jouw Jack Russell pup opvoeden tot sociale hond
bij een pup is het heel belangrijk dat je vanaf dag 1 begint met de socialisatie. Tot de pup bij de moederhond vandaan ging heeft het waarschijnlijk alleen de dierenarts gezien, en eventueel zijn de nieuwe eigenaars een paar keer komen kijken. Het is dan ook belangrijk dat jij je pup leert wennen aan andere mensen en aan andere situaties.
Dat doe je door je pup uitgebreid mee te nemen naar plekken waar hij of zij later ook gaat komen. Daarbij mag je denken aan de supermarkt, maar ook bijvoorbeeld aan een speeltuin – als dit is toegestaan -, wandelgebieden en bijvoorbeeld de school waar je kinderen heen gaan. Ook zaken als een drukke winkelstraat kunnen op jouw pup een diepe indruk maken. Neem ze vooral ook mee naar dit soort plekken om te voorkomen dat jouw hond later overprikkeld raakt op dit soort plekken.
Door een goede socialisatie zorg jij ervoor dat je hond zich goed voelt op alle plekken waar hij of zij later zal gaan komen. Daarbij moet je uiteraard ook het contact met andere honden niet uit de weg gaan. Zorg ervoor dat jouw hond zelfverzekerd maar niet te dominant in het leven staat. Door andere honden de kans te geven jouw pup te corrigeren wanneer deze te dominant gedrag vertoont krijg je een evenwichtige hond waar je voor het leven plezier van hebt.
Verdiep je goed in het opvoeden van jouw Jack Russell
Als baasje wil je jouw Jack Russell opvoeden tot een gehoorzame, lieve hond. Zoek je daar meer informatie over? Bekijk dan ook de Jack Russell Gids eens.
In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over de opvoeding van je hond. Zo ontdek je precies hoe je hem goed kan trainen én ongewenst gedrag structureel en effectief afleert.