Home » Informatie over de mini Jack Russell

Informatie over de mini Jack Russell

⏱ Leestijd: 3 minuten

Sommige mensen willen maar al te graag een mini Jack Russell in huis halen. Maar over deze kleine viervoeter gaan regelmatig vragen op. Want bestaat deze eigenlijk wel? Of is het geen erkend ras? Hier zijn de fokverenigingen resoluut over: een mini bestaat helemaal niet.

Er is een rasstandaard opgesteld, waarin ook de afmetingen van de hond meegenomen zijn. Als je naar de erkende afmetingen gaat kijken, kom je er al snel achter dat een mini Jack Russell te allen tijde een kruising zal zijn. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn natuurlijk. Want het blijft een geweldig hondje.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Jack Russell nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Jack Russell!

Een mini Jack Russell voldoet niet aan de kenmerken

De rasstandaard van een Jack Russel omvat alle kenmerken die de hond moet hebben om erkend te worden als een 100% zuivere Jack Russell. Denk hierbij aan de karaktereigenschappen en de lichamelijke kenmerken van een hond. Door naar deze standaard te kijken zie je dat een mini Jack Russell niet voorkomt. De standaard hoogte van het ras ligt namelijk tussen de 25 en 30 centimeter.

Het gewicht van de Jack Russell wordt dan weer bepaald aan de hand van de hoogte. Zo moet er per 5 centimeter een kilogram aan lichaamsgewicht bij komen. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen een teefje en een reu. Je kunt er overigens wel vanuit gaan dat een reu over het algemeen groter is dan een teef.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Jack Russell wordt ook uitgebreid behandeld in Jack Russell Gids. Je kan het handboek bekijken via deze link.

 

De afmetingen van een rasechte hond

Bij een Jack Russell moet de lengte van de hond ook langer zijn dan de hoogte. Hierdoor krijg je een rechthoekige hond. Een mini Jack Russell is vaak even lang als hoog, waardoor de kenmerken van het ras niet meer gelden. Daarbij wordt ook de diepte meegenomen. De diepte van zijn schoft tot de onderzijde van de borstkas moet namelijk gelijk zijn aan de beenlengte van de elleboog tot aan de grond.

Qua omvang moet het achter de ellebogen tussen de 40 en 43 centimeter zijn om aan de standaard te kunnen voldoen. Ook dit is bij de mini variant vaak niet het geval. Voordat je overgaat tot een aankoop is het dus goed om de afmetingen in het achterhoofd te houden.

De problemen van een kruising

Een mini Jack Russell heeft ook vaak andere problemen. Zo is er namelijk gefokt op specifieke kenmerken, waardoor andere kenmerken in de vergetelheid zijn geraakt. Er is hierdoor weinig respect opgebracht voor het ras, waardoor je nooit meer aan de rasstandaard kunt voldoen.

Ook kunnen bepaalde karaktereigenschappen hierdoor verdwijnen. Wanneer het jou te doen is om het trouwe karakter van de hond kun je nog wel eens teleurgesteld gaan worden door een mini Jack Russell. Het is daarom ook een riskante aankoop en je hoeft niet te verwachten dat je een rashond in handen krijgt.

Leer alles over jouw lieve Jack Russell

Wil je álles leren over jouw Jack Russell? Bekijk dan ook deJack Russell Gids eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

In misleidende advertenties trappen

Een mini Jack Russell bestaat dus niet. Deze zal nooit voorzien zijn van een stamboom, waardoor je er ook niet vanuit kan gaan dat hij de nodige onderzoeken heeft gehad.

Toch is een kleine hond vaak praktisch, waardoor mensen geneigd zijn om deze aan te schaffen. Hier maken verschillende fokkers gebruik van door misleidende advertenties te plaatsen. Laat je daarom niet misleiden door de advertenties en betaal zeker niet te veel voor een kruising of een hond zonder stamboom.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Jack Russell?

Bekijk dan de Jack Russell Gids eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recenten artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Jack Russells. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Jack Russell wilde weten in één compleet e-book!”

Jack Russell Gids bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Jack Russell!

  • Wil je een Jack Russell kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Jack Russell zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Jack Russell trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Jack Russell de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Jack Russell en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is de Jack Russell Gids perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk de Jack Russell Gids

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je de Jack Russell Gids interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!