Home » Alles over Jack Russell kruisingen

Alles over Jack Russell kruisingen

⏱ Leestijd: 3 minuten

Wat als je als fokker een Jack Russell kruising hebt, die door een foutje is ontstaan? Dan mag dit niet als rasechte Jack Russell verkocht worden. Een erkende fokker mag alleen geregistreerd staan en de honden verkopen als er aan het fokreglement wordt gehouden.

Dit reglement is opgesteld door de Nederlandse Vereniging Jack Russell Terriër en bevat alle kenmerken van het hondenras om een stamboom te kunnen krijgen. Er moet aan veel voorwaarden worden voldaan en dat een fokker dus ook zorgvuldig om moet gaan met de honden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Jack Russell nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Jack Russell!

Een Jack Russell kruising heeft geen stamboom

Een Jack Russell kruising zal daarom nooit door een erkende fokker verkocht worden met stamboom. Wel zijn er veel mensen die deze kruising aanbieden op het internet. Je kunt er dan vanuit gaan dat je niet met een erkende fokker te maken hebt.

Het fokreglement zorgt er namelijk voor dat het ras instand gehouden wordt en dat er verbeteringen kunnen worden aangebracht. Hierbij moeten de specifieke kenmerken, de gezondheid, het gedrag en de werkeigenschappen op hetzelfde of verbeterde niveau gehouden worden. Een kruising kan hier niet aan voldoen, waardoor ze vaak via andere wegen verkocht worden.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Jack Russell (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Jack Russell Gids. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Andere kenmerken dan een rashond

Een Jack Russell kruising kan dus wel gemaakt worden, maar kan niet worden ingeschreven in het stamboomregister van het ras. Je krijgt geen officiële verklaring dat je een Jack Russell in huis hebt gehaald. Dit geeft wel de mogelijkheid om een goedkopere hond aan te schaffen.

Bij een fokker betaal je altijd meer, doordat deze ook met grotere zorg gefokt worden en door verschillende onderzoeken moeten gaan voordat er een goedkeuring gegeven kan worden. Met een kruising weet je daarbij niet welk karakter bijvoorbeeld de overhand gaat hebben, waardoor je op een andere manier moet gaan werken met de hond.

Met speciale kleuren aangeboden

Voorbeelden van een Jack Russell kruising zijn er genoeg. Er worden namelijk regelmatig honden aangeboden in ‘speciale’ kleuren. Hieraan kun je vaak herkennen dat het om een kruising gaat. Een rashond heeft namelijk specifieke kleuren, welke erkend worden bij de fokverenigingen.

Zo is een Jack Russel altijd overwegend wit en mag alleen een aftekeningen van zwart of tankleuren. Deze afzettingen zitten voornamelijk bij de kop of aanzet van de staart. Als een Jack Russell volledig zwart of in tankleur aangeboden wordt, heb je te maken met de kruising. Fokkers die aangeven dat je een uniek exemplaar in handen hebt, misleiden dus via een advertentie.

Veel geld betalen voor een kruising

De unieke Jack Russell kruising wordt vaak voor veel geld aangeboden. De advertenties hebben altijd het woord ‘uniek’ of ‘speciaal’ in de tekst staan, waarmee mensen naar de hond toe getrokken worden. Hier moet je echter niet intrappen.

De kleuren kunnen namelijk alleen ontstaan als een Jack Russell met een andere hond wordt gekruist, waardoor je al snel te veel geld gaat betalen voor een nieuwe hond.  Mocht er dus een hond voor enkele honderden euro’s aangeboden worden, kijk dan altijd eerst of de fokker aangesloten is bij de fokvereniging en of de hond aan alle kenmerken voldoet. Zo voorkom je dat je te veel geld gaat betalen.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Jack Russell

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Jack Russell? Bekijk dan ook de Jack Russell Gids eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Oplettendheid bij de aanschaf

Een Jack Russell kruising mag verkocht worden, zolang het niet via een erkende fokker gebeurt. De fokkers moeten zich immers aan het fokprogramma houden om het ras in stand te houden, terwijl andere nestjes alleen via anderen verkocht mogen worden.

Met voldoende oplettendheid kun je ervoor zorgen dat je niet te veel gaat betalen voor jouw nieuwe hond. Of het nu een kruising is of niet, uiteindelijk is het wel het karakter dat voor veel mensen telt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Jack Russell?

Bekijk dan de Jack Russell Gids eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recenten artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Jack Russells. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Jack Russell wilde weten in één compleet e-book!”

Jack Russell Gids bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Jack Russell!

  • Wil je een Jack Russell kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Jack Russell zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Jack Russell trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Jack Russell de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Jack Russell en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is de Jack Russell Gids perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk de Jack Russell Gids

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je de Jack Russell Gids interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!