Home » Een Jack Russell kopen.. de ultieme gids (puppy of volwassen)

Een Jack Russell kopen.. de ultieme gids (puppy of volwassen)

⏱ Leestijd: 7 minuten

Aan de hand van deze ultieme gids: jack russel kopen vertellen we jou wat de zaken zijn waar je op moet letten wanneer je een hondje van dit ras gaat aanschaffen. We kijken naar de herkomst van jouw hondje, de verzorging van je hondje maar we kijken ook naar zaken die voorkomen dat je een vervelende miskoop doet.

De verhalen van hondjes die ziek bij de nieuwe eigenaar aankomen en vervolgens een kort miserabel leven hebben doen volop de ronde. Dat zijn zaken die jij je kan besparen wanneer je goed inleest.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Jack Russell nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Jack Russell!

Waar let je op bij een jack russel kopen

Ga je een hondje van dit ras kopen dan is een van de belangrijkste zaken dat je kijkt waar het hondje vandaan komt. De meest gebruikte manier is het internet en dan vooral een verkoopsite. Dit zijn de plekken waar een ieder die een nestje heeft de pups aanbiedt.

Er bestaan helaas maar weinig regels voor het aanbieden van pups dus er is een hoop wildgroei op dit gebied. Dit zal leiden tot een ernstige vorm van dierenleed en van erfelijke ziektes. Je let bij het kopen van een dergelijk hondje dan ook op de afkomst van het nestje.

Daarnaast let je op de leefomgeving van de pups. Als laatste let je bij een aanschaf via een verkoopsite op een aantal randvoorwaarden die de eigenaar van het nestje stelt. Om broodfokkers te bannen is er weinig wat de overheid kan doen. Jij kan je wel behoeden voor de aanschaf van een nestje van een broodfokker.

Let op: Het kopen of adopteren van een Jack Russell (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Jack Russell Gids. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een levendig hondje

Wanneer je gaat kijken bij een nestje jacks is het belangrijk dat je let op de levendigheid van de pups. Een hondje van dit ras heeft namelijk een uitermate levendig karakter en dat is iets wat je bij de pups moet terugzien. Wanneer de hondjes er sloom en versuft bij liggen zien ze er schattig uit maar dit is het teken dat er iets ernstig mis is met het hondje wat je wil gaan kopen. Tenzij je pup op dat moment slaapt zal een slome Jack russel een zieke hond zijn.

De hondjes dienen dus levendig te zijn en enthousiast met hun broertjes en zusjes rond te stuiteren. Daarnaast moet je erop letten dat de hondjes  ook uit zichzelf naar je toe komen gelopen. Hondjes moeten namelijk vanaf de moeder al goed gesocialiseerd worden. Dit is iets waar je zelf mee aan de slag mag gaan maar de eigenaar van het nestje Jacks zal hiermee ook aan de slag moeten gaan.

De hondjes moeten dus gewend zijn aan volwassenen en kinderen om zich heen. Ze zullen later in een gezin terechtkomen en een hondje wat alsmaar uitvalt is geen succesvolle aanschaf.

De vader en moeder van jouw pup

Als je een pup gaat kopen is het belangrijk dat je op de hoogte bent wie de vader en de moeder van de pup zijn. Een fokker zal jou alle papieren kunnen tonen van de vader en de moeder waaruit blijkt dat jouw hondje geen aangeboren ziektes heeft. Dit zijn namelijk zaken die in de papieren en dan vooral in het hondenpaspoort vermeld zijn. Let erop als je een raszuivere Jack Russell wil gaan kopen dat zowel de vader als de moeder volbloed Jack zijn. Die herken je gelijk aan de kleuren van hun vacht.

Een Jack die is gekruist met een ander ras zal altijd een vacht hebben die niet overwegend wit is. Een raszuiver hondje heeft dit wel. De vacht bij een raszuiver hondje zal wit zijn met een paar bruine of zwarte vlekken.

Een ander aspect is dat de pups nog tenminste tot ze 7 weken bij de moeder moeten verblijven. Wanneer je gaat kijken bij het nestje en de moederhond is er niet dan weet je zeker dat er iets mis is. Laat je niet verleiden door mooie praatjes van de verkoper van de pups. Een pup die niet in het nest bij de moeder verblijft kan je namelijk voor behoorlijk wat problemen stellen.

Leer alles over het kopen of adopteren van jouw Jack Russell

Overweeg je een Jack Russell te kopen of te adopteren? Super! Bekijk dan ook de Jack Russell Gids eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het belang van de moederhond in het nest

De aanwezigheid van de moederhond in het nest is uitermate belangrijk. Niet alleen is het voor de pups geruststellend dat de moederhond aanwezig is,  de moeder voedt de pups gedurende de eerste weken ook op. Daarbij zal ze een pupje corrigeren wanneer het over de schreef gaat en wanneer het bijvoorbeeld overmatige agressie toont naar de broertjes en zusjes.

Daarnaast zal de moederhond de jongen zogen. Een nest waarbij de moederhond niet (meer) aanwezig is zal dan ook regelmatig voor problemen zorgen. De pups kunnen ongecontroleerd en ongeremd gedrag vertonen naar elkaar en naar hun nieuwe eigenaars. Ook zaken als agressie en nodeloos uitvallen behoren tot dit gedrag.

Wie een hondje uit een dergelijk nest doet zal dit dan ook vaak doen met de gedachte dat het gebrek aan een moeder gecompenseerd moet worden. Laat u hiertoe echter niet verleiden. Een hondje wat in de eerste weken van het leven aan zijn of haar lot is overgelaten zal hier voor de  rest van het leven een trauma aan overhouden.

Let bij een jack russell kopen op de leefomgeving

Als je een pup gaat ophalen is het goed dat je kijkt naar de leefomgeving van jouw pup. Op het moment dat de pups nog bij de moederhond zijn zullen ze doorgaans in een werpkist of een kennel verblijven. Dit houdt in dat de pups een eigen afgeschermde en veilige leefomgeving hebben die vergelijkbaar is met een box bij een baby.

Doordat ze in deze werpkist of kennel leven kunnen de pups uitgebreid spelen en rond stuiteren zonder dat ze zich bezeren. Daarnaast heeft de moederhond alle gelegenheid om de jongen te zogen, te corrigeren en te verzorgen. Mag jij bij een pup niet de leefomgeving zien dan is het tijd dat jij je vraagtekens plaatst bij de aanschaf van jouw pup. Je mag je dan afvragen of jouw pup niet ergens achterin een schuurtje is opgegroeid.

Een broodfokker herkennen

Broodfokkers worden ook wel terecht de luizen in de pels genoemd wanneer je een hondje wil gaan aanschaffen. Het gaat hier om mensen die weinig ervaring en feeling met een bepaald ras hebben. Men fokt de hondjes niet uit liefde maar puur om er financieel beter van te worden. Een broodfokker valt voor een leek lastig te herkennen. Daarom hebben we een aantal punten voor je op een rij geze.t Allereerst is het zo dat broodfokkers er niet zo dol op zijn dat jij bij de pups komt kijken voor je er een mee naar huis krijgt.

De fokker heeft de pups vaak in schuurtjes zitten waar ze onder koude en vochtige erbarmelijke omstandigheden opgroeien. Uiteraard is het niet de bedoeling dat jij dit ziet. Een fokker die bij een gepland bezoekje jouw pup klaar heeft zitten zonder dat je de rest van het nest ziet is allesbehalve betrouwbaar. Daarnaast zullen broodfokkers doorgaans de pups in een geënsceneerde omgeving tonen. Men zet ze bijvoorbeeld met een schattig knipje in de vacht of in een mandje op de foto. Deze pups worden letterlijk waar als handelswaar gepresenteerd en jij valt als een blok voor hun schattige puppy ogen.

Helaas geeft de term handelswaar al aan dat je met een broodfokker te maken hebt. Verder is het ook hier zo dat bij een broodfokker de moeder vaak niet te zien is samen met de pups. Ze is al snel weggehaald uit het nest waarna de jongen allemaal met de fles worden grootgebracht. Dit zorgt  uiteraard niet voor een natuurlijke hechting bij de pups.

Een jack russell terrier kopen met levering aan huis

We zien het helaas steeds vaker dat dit soort hondjes door de eigenaars aan huis worden geleverd. Dit klinkt voor sommige kopers als muziek in de oren. Je hoeft er niet uren voor in de auto te zitten en daarnaast hoef je de deur zelfs niet uit. Wie een broodfokker wil herkennen heeft echter hier een duidelijk kenmerk te pakken.

De hondjes die uit een nest komen zullen altijd bij het adres van de fokker moeten worden opgehaald. Je kan dan persoonlijk zien hoe de hondjes zijn opgegroeid en daarnaast heb jij zicht op de aanwezigheid van de moederhond bij het nest. Een dergelijk hondje haal je dus persoonlijk op. Je voorkomt broodfok door je in te schrijven als geïnteresseerde voor een nest bij de gecertificeerde fokker. Deze zal niet als vanzelfsprekend jou noteren als potentieel eigenaar.

Er zullen ook zeker vragen worden gesteld over bijvoorbeeld jouw woonomgeving en de hoeveelheid tijd die je hebt om jouw pup op te voeden. Daarnaast wordt er gevraagd naar de samenstelling van je gezin.

Er wordt gevraagd naar de aanwezigheid van andere huisdieren en andere honden in jouw gezin zodat  men daarop kan anticiperen wanneer er een pup voor je wordt geselecteerd. Weinig tijd hebben voor je hondje zal er doorgaans toe leiden dat men je de aanschaf van een levendige pup ontraadt.

Een goede Jack Russel prijs

Wanneer je een Jack Russel gaat aanschaffen is het uiteraard goed dat je kennis hebt van de prijs van dit hondje. Een pup die echt raszuiver is, dus die een raszuivere vader en moeder heeft, zal tussen de 750 en 850 euro kosten. Koop je een pup die goedkoper is dan moet jij je dus gaan afvragen of het hier wel gaat om een raszuiver hondje. Dit zal voor veel kopers geen probleem zijn, maar het is wel heel belangrijk wanneer het gaat om zaken als erfelijke ziektes.

Houd er rekening mee dat dit niet de enige kosten zijn die je hebt aan een pup. Maak niet de fout dat je een pup koopt terwijl je eigenlijk geen geld voor de verzorging hebt. Je zal bij de aanschaf van jouw pup ook een bench moeten kopen en een hondendeken, hondenkussen of vetbed. Daarnaast moet je investeren in voederbakjes, speeltjes, een opbergbox voor het hondenvoer en verzorgingsmaterialen.

Een pup kost je dan ook, los van de aanschaf ongeveer 1000 euro in het eerste jaar. De bezoekjes aan de dierenarts om de gezondheid te controleren vormen een belangrijk deel van die kosten. Daarnaast moet je denken aan ontwormingskuren en de kosten van bijvoorbeeld het trimmen van de vacht.

Jouw jack Russell kruising

Wanneer je op het internet gaat kijken naar jack russel pups kom je vaak meerdere soorten tegen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om black and tan pups of teckel jack russel. Dit soort hondjes zijn uiteraard niet raszuiver. Het gaat hier om een jack russel die gekruist is met een ander ras.

Daardoor komt er van twee rassen een pup met een uiterlijk wat afwijkt van de standaard. Het gaat bijvoorbeeld om hondjes met een langer en lager lijf, kortere pootjes of een andere vorm van oren.

Deze hondjes zullen niet worden verkocht tegen de prijs van een raszuivere hond. Doorgaans wordt er een prijs tussen 400 en 600 euro voor gevraagd. Deze hondjes mogen dan niet raszuiver zijn, ze hebben doorgaans wel het temperamentvolle karakter van een originele raszuivere jack russel.

Bereid je huis goed voor

Wanneer je een pup gaat kopen haal je eigenlijk gewoon een hondenbaby in huis. Een baby heeft een specifieke verzorging en een zeer veilige leefomgeving nodig. Je zal er dus voor moeten zorgen dat jouw huis een veilige basis voor jouw pup is. Zorg ervoor dat je zaken als losliggende elektriciteitskabels goed wegwerkt.

Doordat jouw pup tandjes krijgt zal deze namelijk graag op zaken willen bijten. Kabels en koorden vormen in dat geval een geliefd object om de tanden eens goed in te zetten. Daarnaast zal je moeten kijken of er geen voorwerpen los op de grond losliggen. Lego is speelgoed waarmee je kinderen waarschijnlijk graag op de grond spelen.

Wanneer je hond echter zijn of haar tandjes in de lego zet of stukjes gaat opeten leidt dit tot grote problemen. Je Jack Russel pup zou er zelfs in kunnen stikken. Dat is dan ook gelijk de reden dat losse voorwerpen niet alleen worden opgeruimd om te voorkomen dat er wordt gesloopt maar ook vanwege de veiligheid.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Jack Russell?

Bekijk dan de Jack Russell Gids eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recenten artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Jack Russells. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Jack Russell wilde weten in één compleet e-book!”

Jack Russell Gids bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Jack Russell!

  • Wil je een Jack Russell kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Jack Russell zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Jack Russell trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Jack Russell de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Jack Russell en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is de Jack Russell Gids perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk de Jack Russell Gids

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je de Jack Russell Gids interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!