Home » Wat zijn de officiële kleuren van de Jack Russell?

Wat zijn de officiële kleuren van de Jack Russell?

⏱ Leestijd: 3 minuten

De kleuren van de Jack Russell verschillen bij veel advertenties veel van elkaar. Het is daarom niet eenvoudig om te zien wat de officiële kleuren zijn. Toch zijn er een aantal eisen opgesteld wat betreft het uiterlijk van de hond, waardoor een hond wel of geen stamboom kan krijgen.

Voordat je op internet gaat kijken naar de aangeboden honden is het daarom goed om te weten wanneer je met een kruising te maken hebt of wanneer het juist een rasechte Jack Russell is die volledig aan de rasstandaard voldoet.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Jack Russell nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Jack Russell!

Veel verschillende kleuren

Er worden veel verschillende kleuren Jack Russell via het internet aangeboden. De tricolor, bicolor, wit, zilverkleurig en black and tan zijn de meest voorkomende. Echter voldoen niet alle kleuren aan de rasstandaard, waardoor je deze ook nooit bij de officiële fokkers tegen gaat komen.

Hoe leuk een hond er ook uitziet, je kunt er dus niet altijd vanuit gaan dat het geen kruising is met een andere hond als je een andere kleur in handen hebt. De rasstandaard wordt daarbij als leidraad gerekend en is een beschrijving van alle kenmerken van een ras. Erkende fokkers staan ingeschreven bij de fokverenigingen die deze standaarden aanhouden.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Jack Russell (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Jack Russell Gids. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De geschiedenis van de Jack Russell kleuren

De kleuren van de Jack Russell gaan al ver terug. Het ras is namelijk ontstaan in Groot-Brittannië, maar de standaard is later opgesteld in Australië. Dit heeft te maken met de vrees dat de werkeigenschappen van de Jack Russell verloren zou gaan en de erkenning daarom lang op zich heeft laten wachten.

Maar waaraan moet het hondenras dan voldoen om een stamboom te kunnen hebben? Wat betreft de vacht zelf mag deze glad, broken of ruw zijn. Ook mag je de vacht niet veranderen door middel van trimmen en moet deze weersbestendig zijn. Je kunt jouw Jack Russell dus niet zomaar veranderen omdat je het op een andere manier mooier vindt.

De kleuren van de Jack Russell moeten over het algemeen wit zijn. Er mogen wel aftekeningen in het zwart of tankleur zijn. Deze aftekeningen bevinden zich vaak rond de kop of bij de aanzet van de staart. Een Jack Russell die zwart is, telt dus niet mee bij de rasstandaard.

Ook een Jack Russell die bruin is wordt daarbij afgekeurd. Deze kleuren mogen echt alleen als aftekening bevinden. Een Jack Russell black and tan moet daarom altijd overwegend wit zijn. Mocht je de andere kleuren tegenkomen bij advertenties op het internet, dan kun je er eigenlijk vanuit gaan dat het ras een kruising is met een ander ras om deze kleur te verkrijgen.

Leer alles over de kenmerken van jouw Jack Russell

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Jack Russell? Bekijk dan ook de Jack Russell Gids eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Laat je niet misleiden in advertenties

Bij advertenties op het internet kom je vaak veel kleuren Jack Russell tegen. Hierbij worden de kleuren als uniek of speciaal aangeduid. Eigenlijk is er helemaal niets unieks aan. Een Jack Russell grijs, een Jack Russell Blue tan of een andere ‘speciale’ kleur kan namelijk alleen gemaakt worden wanneer de hond gekruist wordt met een hond in een van deze kleuren. Hiermee gaat dus veel van het oorspronkelijke ras verloren.

Door de rasstandaard aan te houden worden veel eigenschappen van de Jack Russell intact gehouden. Zo ook een aantal werkeigenschappen en dus de kleur van de hond.

Als je de kleuren Jack Russell gaat bekijken kun je er al snel achterkomen of een Jack Russell aan alle voorwaarden voldoet of dat je geen erkende fokker hebt. Een erkende fokker moet namelijk niet alleen het ras in stand houden met alle kenmerken die erbij horen, maar ook de gezondheid van het hondenras waarborgen.

Daarom moeten fokkers ook altijd verschillende testen uit laten voeren bij de honden waarmee gefokt wordt. Pas als alles in orde is, mag er een stamboom aan gekoppeld worden en weet je zeker dat je met een goed ras te maken hebt. Ga daarom ook niet blindelings op advertenties af, maar bekijk eerst of alles goed is.

Andere kleuren Jack Russell kunnen jou daarbij eerder geld kosten dan dat je te maken krijgt met een goed ras. De unieke en speciale kleuren, zoals in de advertenties aangegeven, hebben namelijk geen verplichte gezondheidscontroles gehad en er is veel met het ras geknoeid.

Hoewel sommigen er dus veel geld voor vragen, is het beter om hier alert op te blijven. Je kunt zelf veel geld besparen door bij een erkende fokker een hond aan te schaffen dan wanneer je het via een advertentie op internet doet en je bespaart jezelf er in de toekomst ook veel geld meer. Met de juiste opvoeding heb je met een rashond namelijk altijd een trouwe viervoeter in jouw bezit.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Jack Russell?

Bekijk dan de Jack Russell Gids eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recenten artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Jack Russells. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Jack Russell wilde weten in één compleet e-book!”

Jack Russell Gids bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Jack Russell!

  • Wil je een Jack Russell kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Jack Russell zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Jack Russell trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Jack Russell de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Jack Russell en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is de Jack Russell Gids perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk de Jack Russell Gids

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je de Jack Russell Gids interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!