Home » Wat zijn de officiële kleuren van de Jack Russell?

Wat zijn de officiële kleuren van de Jack Russell?

⏱ Leestijd: 3 minuten

De kleuren van de Jack Russell verschillen bij veel advertenties veel van elkaar. Het is daarom niet eenvoudig om te zien wat de officiële kleuren zijn. Toch zijn er een aantal eisen opgesteld wat betreft het uiterlijk van de hond, waardoor een hond wel of geen stamboom kan krijgen.

Voordat je op internet gaat kijken naar de aangeboden honden is het daarom goed om te weten wanneer je met een kruising te maken hebt of wanneer het juist een rasechte Jack Russell is die volledig aan de rasstandaard voldoet.

 

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je de Jack Russell Gids interessant gaat vinden.. Daarin leer je namelijk alles over deze lieve hond!

 

Veel verschillende kleuren

Er worden veel verschillende kleuren Jack Russell via het internet aangeboden. De tricolor, bicolor, wit, zilverkleurig en black and tan zijn de meest voorkomende. Echter voldoen niet alle kleuren aan de rasstandaard, waardoor je deze ook nooit bij de officiële fokkers tegen gaat komen. Hoe leuk een hond er ook uitziet, je kunt er dus niet altijd vanuit gaan dat het geen kruising is met een andere hond als je een andere kleur in handen hebt. De rasstandaard wordt daarbij als leidraad gerekend en is een beschrijving van alle kenmerken van een ras. Erkende fokkers staan ingeschreven bij de fokverenigingen die deze standaarden aanhouden.

De geschiedenis van de Jack Russell kleuren

De kleuren van de Jack Russell gaan al ver terug. Het ras is namelijk ontstaan in Groot-Brittannië, maar de standaard is later opgesteld in Australië. Dit heeft te maken met de vrees dat de werkeigenschappen van de Jack Russell verloren zou gaan en de erkenning daarom lang op zich heeft laten wachten. Maar waaraan moet het hondenras dan voldoen om een stamboom te kunnen hebben? Wat betreft de vacht zelf mag deze glad, broken of ruw zijn. Ook mag je de vacht niet veranderen door middel van trimmen en moet deze weersbestendig zijn. Je kunt jouw Jack Russell dus niet zomaar veranderen omdat je het op een andere manier mooier vindt.

De kleuren van de Jack Russell moeten over het algemeen wit zijn. Er mogen wel aftekeningen in het zwart of tankleur zijn. Deze aftekeningen bevinden zich vaak rond de kop of bij de aanzet van de staart. Een Jack Russell die zwart is, telt dus niet mee bij de rasstandaard. Ook een Jack Russell die bruin is wordt daarbij afgekeurd. Deze kleuren mogen echt alleen als aftekening bevinden. Een Jack Russell black and tan moet daarom altijd overwegend wit zijn. Mocht je de andere kleuren tegenkomen bij advertenties op het internet, dan kun je er eigenlijk vanuit gaan dat het ras een kruising is met een ander ras om deze kleur te verkrijgen.

Laat je niet misleiden in advertenties

Bij advertenties op het internet kom je vaak veel kleuren Jack Russell tegen. Hierbij worden de kleuren als uniek of speciaal aangeduid. Eigenlijk is er helemaal niets unieks aan. Een Jack Russell grijs, een Jack Russell Blue tan of een andere ‘speciale’ kleur kan namelijk alleen gemaakt worden wanneer de hond gekruist wordt met een hond in een van deze kleuren. Hiermee gaat dus veel van het oorspronkelijke ras verloren. Door de rasstandaard aan te houden worden veel eigenschappen van de Jack Russell intact gehouden. Zo ook een aantal werkeigenschappen en dus de kleur van de hond.

Als je de kleuren Jack Russell gaat bekijken kun je er al snel achterkomen of een Jack Russell aan alle voorwaarden voldoet of dat je geen erkende fokker hebt. Een erkende fokker moet namelijk niet alleen het ras in stand houden met alle kenmerken die erbij horen, maar ook de gezondheid van het hondenras waarborgen. Daarom moeten fokkers ook altijd verschillende testen uit laten voeren bij de honden waarmee gefokt wordt. Pas als alles in orde is, mag er een stamboom aan gekoppeld worden en weet je zeker dat je met een goed ras te maken hebt. Ga daarom ook niet blindelings op advertenties af, maar bekijk eerst of alles goed is.

Andere kleuren Jack Russell kunnen jou daarbij eerder geld kosten dan dat je te maken krijgt met een goed ras. De unieke en speciale kleuren, zoals in de advertenties aangegeven, hebben namelijk geen verplichte gezondheidscontroles gehad en er is veel met het ras geknoeid. Hoewel sommigen er dus veel geld voor vragen, is het beter om hier alert op te blijven. Je kunt zelf veel geld besparen door bij een erkende fokker een hond aan te schaffen dan wanneer je het via een advertentie op internet doet en je bespaart jezelf er in de toekomst ook veel geld meer. Met de juiste opvoeding heb je met een rashond namelijk altijd een trouwe viervoeter in jouw bezit.

Wil je nóg meer leren over jouw Jack Russell?

Download dan ook meteen even de uitgebreide Jack Russell Gids!

 • Meer dan 100 pagina’s vol handige informatie, tips en tricks;
 • 10 zeer uitgebreide hoofdstukken over jouw Jack Russell;
 • Momenteel met 4 gratis bonus boeken t.w.v. 49 euro!

Download onze gratis pdf!

22 Geniale Tips Voor Jouw Jack Russell Die Je Zullen Verbazen!

 • Leer je Jack Russell binnen een dag om niet meer te bijten en te kauwen;
 • Heeft je hond teken? Zo kom je er voortaan in een handomdraai vanaf;
 • Kom vanaf nu makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
 • Heeft je hond last van een stinkende adem? Zo los je het op;
 • + nog meer dan 15 andere bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

VOORDAT JE GAAT.. 22 GRATIS TIPS! 👋

Download onze gratis PDF met 22 geniale tips voor jouw hond.
 • Leer je Jack Russell om niet meer te bijten en te kauwen;
 • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
 • Heeft je hond last van een stinkende adem? Zo los je het op;
 • .. En nog 15+ andere bizarre life hacks voor jouw hond!
-
Klik hier voor de 22 gratis tips
Holler Box

€10,- KORTING OP JACK RUSSELL HANDBOEK!

200+ pagina's vol tips en info over jouw Jack Russell. Nu met €10,- korting en 5 gratis bonussen!
Klik hier om het boek te bekijken!
Holler Box

10 EURO KORTING OP JACK RUSSELL HANDBOEK! 🐶

 • 200+ pagina's vol tips en info over jouw Jack Russell;
 • Alles over de aanschaf, training en verzorging van je hond;
 • 5 gratis bonussen als je via ons besteld (t.w.v. €49,75);
 • Meer dan duizend tevreden klanten gingen je al voor!
-
Klik hier om het boek te bekijken!
Holler Box