Home » Het Jack Russell karakter: Dit moet je weten

Het Jack Russell karakter: Dit moet je weten

⏱ Leestijd: 4 minuten

Vaak schaf je een hond aan op basis van karaktereigenschappen. Hiermee weet je immers zeker dat de hond bij jouw situatie gaat passen en je een vriend voor het leven hebt. Je moet daarom wel wat onderzoek doen voordat je overgaat tot de aankoop. Zo ook bij een Jack Russell.

Het Jack Russell karakter is kenmerkend voor het ras en zal daarom ook altijd een bepaalde opvoeding nodig hebben. Het is daarom goed om naar het karakter van de Jack Russell te kijken en op basis hiervan de trainingen te gaan beginnen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Jack Russell nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Jack Russell!

Het Jack Russell karakter in de geschiedenis

Het Jack Russell karakter gaat al ver terug in de tijd. De Jack Russell begon als jachthond, waarbij de hond ook daadwerkelijk meeging met de jagers om onder andere vossen te vangen. Het temperament dat daarbij hoort, zal daarom ook altijd goed merkbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan het jagen op dieren.

De hond onbewaakt achterlaten met andere dieren zal daarom vaak tot problemen leiden. Ook zal de hond altijd denken dat hij groot is, wat in sommige gevallen ook extra nadelen met zich meebrengt. Het jachtinstinct kan echter wel beperkt worden door bepaalde trainingen te volgen, zodat hij vermoeid raakt.

Let op: Het karakter van jouw Jack Russell (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Jack Russell Gids. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Consequent opvoeden vanwege de dominantie

Als je verder gaat kijken naar het Jack Russell karakter dan ga je ook zien dat deze vaak dominant is. De Jack Russell probeert vaak zijn grenzen af te tasten en steeds verder te verleggen. Consequent zijn is daarom wel belangrijk bij de opvoeding van de hond. Als hij het de eerste keer niet mag, mag hij een tweede of derde keer ook niet.

Ondanks dat de hond het zal blijven proberen, moet je volhouden om een bepaalde trek eruit te krijgen. De sluwe persoonlijkheid kent een groot scala aan trucjes, waardoor je altijd weer verrast wordt. Hier moet je dus wel tegen opgewassen zijn als je een Jack Russell in huis gaat halen.

Jarenlang grenzen opstellen

Het dominante Jack Russell karakter begint al vrij snel na de geboorte. Bepaalde levensfases, zoals puppy en puber, kunnen dit gedrag versterken.

Op deze momenten is het dus extra belangrijk om consequent op te voeden. In deze perioden wordt ook een groot deel van het karakter van de Jack Russell bepaald voor de toekomst. Volhouden is daarom belangrijk en uiteindelijk wint de aanhouder. Het zal daarom ook veel geduld vereisen om de hond goed te laten luisteren.

Wanneer het jou lukt, ben je wel verzekerd van een trouwe viervoeter die alles voor het gezin over heeft. Jouw gezin is altijd beschermend naar de gezinsleden toe, met af en toe een aantal sluwe neigingen.

Leer alles over het karakter van jouw Jack Russell

Wil je alles weten over het karakter van jouw Jack Russell? Bekijk dan ook de Jack Russell Gids eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De sluwheid komt snel naar boven

Het Jack Russell karakter staat er ook om bekend dat deze altijd de baas over jou wilt zijn. Dit ga je er niet goed uitkrijgen, maar je kunt gedragsproblemen wel voorkomen. Je moet er alleen de nodige aandacht aan besteden en veel tijd met jouw hond door moeten brengen om de problemen zo klein mogelijk te houden.

Daarbij moet je er ook rekening mee houden dat de sluwheid nooit helemaal gaat verdwijnen. Een Jack Russell staat erom bekend dat er steeds weer nieuwe trucjes bedacht kunnen worden. Dit zal zijn hele leven blijven. Ook hierbij geldt: voldoende aandacht geven is van belang. Soms kan het namelijk ook uit verveling komen, doordat de Jack Russell een werkhond is.

Een trouw familielid bij de juiste opvoeding

Het karakter van een Jack Russell is echter wel ideaal in gezinssituaties. Doordat er altijd mensen om hem heen zijn, kan hij zijn energie ook beter verdelen. Rennen en spelen is aan de orde van de dag, maar het kan wel verdeeld worden over de gezinsleden. Hierdoor lig je niet snel uitgeput op de bank, terwijl de hond wel zijn energie kwijt kan.

Tevens zal er bij fokkers altijd gesproken worden over de gezelligheid die de hond met zich meebrengt. De hond kan namelijk niet alleen dominant en sluw zijn, maar is ook een vriend voor het leven met de juiste opvoeding.

Bescherming naar het gezin altijd gewaarborgd

Het Jack Russell karakter is namelijk ook knuffelig en de hond zal daarom ook regelmatig bij jou op schoot springen. Bij de juiste opvoeding zal de hond ook altijd trouw zijn. Wanneer er iets gebeurt, merk je dit ook direct aan de hond. Daarbij zal de hond voornamelijk beschermend gaan zijn naar de kinderen.

Binnenshuis is het daarom een enorme knuffel, terwijl buitenshuis het jachtinstinct aangaat en de hond op onderzoek uit zal gaan. Het wordt daarom ook geadviseerd om de hond te allen tijde aangelijnd te houden, zodat hij niet weg kan lopen. In de tuin hoeft hij niet aangelijnd te worden, zolang hij maar nergens uit kan ontsnappen. Wanneer je hier rekening mee houdt, heb je er geen kind meer aan.

Bijna niet moe te krijgen

Het Jack Russell karakter kenmerkt zich daarbij door het actieve. De conditie van deze hond is eindeloos en zal daarom ook vrijwel niet vermoeid raken. Hierdoor moet je wel de nodige lichaamsbeweging geven. Regelmatig lopen zal daarom nodig zijn, zodat hij binnen iets rustiger gaat zijn.

Je merkt het al snel aan de hond als je een keer een ronde overgeslagen hebt of iets later gaat lopen dan normaal gesproken. Hierbij telt het niet om even de straat heen en weer te lopen.

Je zult een flinke wandeling moeten maken om de energie eruit te krijgen. Ga daarnaast aan de slag met balletjes of andere speeltjes, waarbij ook de hersenen voldoende kunnen werken. Je merkt dan al gauw dat de hond veel rustiger wordt.

Het verschil tussen reuen en teven

Als laatste is het goed om te weten dat het Jack Russell karakter kan verschillen tussen reuen en teven. Een reu heeft bijvoorbeeld veel meer opvoeding nodig dan een teef. Dit komt doordat de reu gedurende zijn hele leven de baas probeert te spelen, waardoor een duidelijke leiding noodzakelijk is.

Zeker wanneer er loopse teven in de buurt te vinden zijn, ga je regelmatig problemen krijgen met de hond en is deze enorm tegendraads. Een teefje zal de leiding van de baas veel sneller aanvaarden en daarmee ook eenvoudiger op te voeden zijn.

Ontdek alles over het karakter van jouw Jack Russell

Heb je een Jack Russell in huis of wil je er een kopen? Verdiep je dan grondig in het karakter van deze lieve hond. Dan weet je zeker dat je zo optimaal mogelijk van jouw Jack Russell kan genieten. In de Jack Russell Gids wordt het karakter, de kenmerken en het gedrag uitgebreid beschreven!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recenten artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Jack Russells. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Jack Russell wilde weten in één compleet e-book!”

Jack Russell Gids bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Jack Russell!

  • Wil je een Jack Russell kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Jack Russell zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Jack Russell trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Jack Russell de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Jack Russell en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is de Jack Russell Gids perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk de Jack Russell Gids

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je de Jack Russell Gids interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!