Home » Gewicht: hoe zwaar mag een Jack Russell zijn

Gewicht: hoe zwaar mag een Jack Russell zijn

⏱ Leestijd: 2 minuten

Het juiste Jack Russell gewicht staat opgesteld in de algemene bepalingen van de rasstandaard. Hier mag ook niet van afgeweken worden. In tegenstelling tot andere rassen wordt hier geen onderscheid gemaakt tussen reuen en teven, terwijl er wel verschil ik kan zitten. Zo worden reuen over het algemeen zwaarder dan teven.

Er zijn hiervoor een aantal basisregels opgesteld, zodat je weet dat je te maken hebt met een gezonde Jack Russell.

 

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het e-book ‘Handboek voor de Jack Russell’ interessant gaat vinden.. Daarin leer je namelijk alles over deze lieve hond!

 

Het ideale Jack Russell gewicht staat vast

Het Jack Russell gewicht is dus opgenomen in de algemene bepalingen. Hierin staat dat de ideale grootte van het ras tussen de 25 en 30 centimeter ligt. Het aantal kilogrammen dat hierbij hoort, is afhankelijk van de lichaamshoogte. Iedere 5 centimeter aan lichaamshoogte komt overeen met een kilogram aan gewicht. Als je een Jack Russell van een ideale hoogte hebt, mag deze dus ongeveer 5 kilogram wegen. Hiermee weet je zeker dat jouw hond gezond is en er geen lichamelijke klachten kunnen optreden die met het gewicht te maken hebben en waarmee jouw Jack Russell veel problemen kan krijgen.

Gewrichten en organen hebben het moeilijk

Er zijn echter ook Jack Russels die qua gewicht bij het overgewicht zitten. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij geneutraliseerde honden. Wanneer een Jack Russell overgewicht heeft, kan het ook gevolgen hebben voor de gezondheidstoestand. Zo zijn er verschillende gewrichtsaandoeningen, doordat de gewrichten veel te verduren hebben om de extra kilo’s mee te kunnen dragen. De kans op artrose wordt hierdoor aanzienlijk vergroot en de hond zal hierdoor snel pijn krijgen en moeilijk gaan lopen. Tevens komt er een slechte conditie aan te pas. Het actieve gaat er al snel af en het kan weer hartproblemen als gevolg hebben.

Het gewicht op peil houden

Het Jack Russell gewicht moet daarom op peil gehouden worden. Zodra je merkt dat jouw Jack Russell te zwaar wordt, moet je de levensstijl omgooien. Jouw hond moet immers te allen tijde gezond blijven. Je kunt hiervoor speciale hondenvoeding gebruiken. De bekende merken zijn hierin gespecialiseerd en kunnen ervoor zorgen dat de hond de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. De voeding is hiervoor afgestemd op het dieet van jouw Jack Russell en je kunt er altijd een voedingstabel bij terugvinden. De voorschriften in acht houden, zorgt ervoor dat het gewicht op het juiste niveau blijft.

Hondenkoekjes in plaats van ongezonde extra’s

Je kunt er ook door middel van hondenkoekjes voor zorgen dat het Jack Russell gewicht op peil blijft. De extraatjes die je geeft en die voornamelijk bedoeld zijn voor mensen, zijn juist de dikmakers bij honden. Met de pot mee eten is misschien gezellig, maar het kan dus ook voor veel problemen zorgen bij jouw hond. Ga daarom altijd op zoek naar goede hondenkoekjes die bijdragen aan een gezonde levensstijl en laat jouw hond daarbij nooit te veel vet of suiker binnenkrijgen. In combinatie met voldoende lichaamsbeweging kun je een gezonde hond houden, die qua gewicht ook altijd op het gewenste aantal kilogrammen zit voor het ras.

 

Álles weten over Jack Russells??

Download dan eens het Complete Handboek voor Jack Russells. Daarin staat alle denkbare informatie over deze geweldige hondensoort.

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Jack Russell Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Jack Russell in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Jack Russell niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Jack Russell nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Een Jack Russell uit het asiel adopteren

Een Jack Russell uit het asiel adopteren

Een Jack Russel uit het asiel adopteren is een goed idee wanneer je voor een lagere prijs een hondje wil hebben. Je kan dit ook doen omdat je bewust een volwassen hond een tweede kans wilt geven. Bij een adoptie uit het asiel moet je een aantal dingen goed in...