Home » Alles over de eigenschappen van jouw Jack Russell

Alles over de eigenschappen van jouw Jack Russell

⏱ Leestijd: 3 minuten

Wie een Jack Russel wil gaan aanschaffen dient zich eerst goed te verdiepen in een aantal Jack Russel eigenschappen voor hij of zij tot aanschaf overgaat. We hebben het hier namelijk over een hondje met een wel zeer eigenzinnig karakter. Een Jack Russel heeft specifieke eigenschappen die een voor een eigenaar al dan niet heel geschikt maken. We hebben ze voor je onder de loep genomen.

Een jachthondje

De Jack Russel werd in het verleden gefokt door een Engelse dominee. Deze dominee nam het hondje mee wanneer hij op vossenjacht ging. Het hondje is zo gebouwd, met een spitse kop, dat hij of zij deze in een vossenhol kan steken en er ook weer uit kan krijgen. Het jachtinstinct van de Jack Russel is door de jaren heen hetzelfde gebleven, ook al wordt er in de meeste landen helemaal niet meer op vossen gejaagd. Dit jachtinstinct valt terug te zien in een aantal specifieke eigenschappen die we zullen gaan toelichten.

Een tomeloze energie

Wanneer je een Jack Russel ziet valt gelijk op dat het een diertje is wat een tomeloze hoeveelheid energie heeft. Daar waar grote honden na een wandeling van een half uur gerust in een diepe slaap kunnen vallen houdt de energie bij een Jack Russel niet op. Het hondje heeft genoeg energie om urenlang door te rennen en te ravotten waardoor de eigenaren behoorlijk uitgeput kunnen raken. Je neemt een dergelijk hondje dan ook alleen in huis wanneer je echt een hoop tijd hebt om ermee naar buiten te kunnen gaan. Als schoothondje is de Jack Russel totaal niet geschikt. Je zal jouw hond echt bezig moeten houden met activiteiten waarbij het diertje zijn of haar energie kwijt kan. Daarbij mag je bijvoorbeeld denken aan hardlopen met je Jack Russel aan een riem die je om je middel bevestigt. Je kan ook gaan fietsen met je Jack Russel naast je of bijvoorbeeld in een natuurgebied met heuvels lopen.

De behoefte aan controle en specifieke beweging

Een Jack Russel is een perfect hond om mee aan sporten te doen waarbij jij leert om de controle te houden en waarbij de hond heel specifiek in beweging wordt gehouden. Agility is een sporttak waarbij de Jack Russel eigenlijk de bewegingen doet die ook tijdens de jacht zouden plaatsvinden. Zo wordt er gerend over hindernissen wat eigenlijk bedoeld is om bij een prooi te komen. Daarnaast moet er goed worden gespeurd en in veel gevallen ook gezwommen. Agility training wordt dan ook vaak gedaan om de hond zijn of haar energie op een positieve manier te leren inzetten.

Kom niet aan mijn huis

Een Jack Russel heeft de eigenschap om het huis goed te bewaken. Dat zal hij of zij doen door erg territoriaal te zijn. Dit is een eigenschap die niet iedereen even goed weet te waarderen De hond zal namelijk waakzaam zijn en behoorlijk hard blaffen. Daarnaast zal hij eventueel bezoek eens erg goed te inspecteren voordat het geaccepteerd wordt. Deze eigenschap kunt u in zekere zin temperen. Dat doet u door de hond goed te laten weten wat zijn of haar plek in het huishouden is. De hond is geen partner in het gezin maar hij of zij neemt eerder de rol van een kind in de ‘roedel’ in. Die rol houdt in dat de hond geen leiding heeft in het gezin en ook niet de overhand hoeft te nemen. Door je hond goed te leren dat andere mensen welkom zijn in jouw huis zal jouw Jack Russel een goede en stabiele omgang met anderen aanleren.

Kan een Jack Russel met andere huisdieren

Omdat een Jack Russel een jachthond is wordt het niet aangeraden dat je andere huisdieren hebt in de vorm van bijvoorbeeld konijnen of cavia’s. Wanneer deze dieren al in jouw gezin aanwezig waren zal je ze rustig bij jouw hond moeten introduceren. Daarbij leer je de hond gelijk aan dat het niet gaat om een levende prooi maar om huisgenoten die respectvol behandeld dienen te worden. Het is echter absoluut niet aan te raden dat prooidieren zoals een cavia of een konijn bij jouw hond in de kamer zijn wanneer jij er verder niet bent. De hond heeft namelijk de bescherming voor het prooidiertje vaak gekoppeld aan jouw aanwezigheid. Door het onstuimige karakter zou een Jack Russel zomaar in de aanval kunnen gaan wanneer jij even uit het zicht bent.

Een Jack russel met kleine kinderen

Een Jack Russel is een prima hond wanneer je -kleine- kinderen hebt. Het gaat immers om een hondensoort die heerlijk speels is waardoor het een leuk speelkameraadje voor een kind is. Heel kleine kinderen zullen echter geneigd zijn om met de hond te gaan sjouwen of deze zelfs in de poppenwagen neer te zetten. Dit zal ertoe leiden dat de hond gaat blaffen of in een aantal gevallen zelfs van zich af gaat bijten. Leer de kinderen dan ook heel goed hoe ze met een hondje moeten omgaan.

22 Geniale Tips Voor Jouw Jack Russell Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Jack Russell in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Jack Russell niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Jack Russell nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.

Een Jack Russell uit het asiel adopteren

Een Jack Russell uit het asiel adopteren

Een Jack Russel uit het asiel adopteren is een goed idee wanneer je voor een lagere prijs een hondje wil hebben. Je kan dit ook doen omdat je bewust een volwassen hond een tweede kans wilt geven. Bij een adoptie uit het asiel moet je een aantal dingen goed in...