Home » Een Jack Russell uit het asiel adopteren

Een Jack Russell uit het asiel adopteren

⏱ Leestijd: 3 minuten

Een Jack Russel uit het asiel adopteren is een goed idee wanneer je voor een lagere prijs een hondje wil hebben. Je kan dit ook doen omdat je bewust een volwassen hond een tweede kans wilt geven.

Bij een adoptie uit het asiel moet je een aantal dingen goed in de gaten houden. Die hebben we voor je toegelicht. Het is goed om te weten waar je aan begint bij een Jack Russel asiel hond.

 

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je het e-book ‘Handboek voor de Jack Russell’ interessant gaat vinden.. Daarin leer je namelijk alles over deze lieve hond!

 

Weet waar je aan begint met een Jack Russel adopteren

Een Jack Russel is een relatief klein gebouwde hond die zich kenmerkt door de tomeloze hoeveelheid energie. Deze energie is niet iets wat verdwijnt wanneer de hond uit de puberteit is: het is een eigenschap die het hondje zijn of haar hele leven mee zal dragen. Dat is dan ook gelijk de eerste reden waarom je deze hondjes zo vaak aantreft in het asiel. Een pup van dit ras heeft namelijk een zeer aandoenlijk uiterlijk en een leek zou zomaar kunnen denken dat het gaat om een heel lief schoothondje wat rustig bij je op de bank kan liggen. Niets is echter minder waar. Een Jack Russel is namelijk een hond die de nodige lichaamsbeweging nodig heeft om zijn of haar energie kwijt te kunnen. Ja zal dan ook goed moeten zorgen voor de juiste leefomstandigheden bij een dergelijke hond.

Een hond die de ruimte nodig heeft

Veel Jack Russel asiel honden zijn afkomstig uit een woonsituatie waarbij de eigenaar in een klein appartement woonde. Het is ook mogelijk dat de hond uit een leefsituatie komt waarbij de eigenaar niet de moeite nam om meermalen per dag met de hond op pad te gaan. Deze honden zullen wanneer ze uiteindelijk in het asiel belanden ongewenst gedrag vertonen. Uit verveling zal een hond namelijk gaan slopen. Dat doen ze onder het buiten wandelen doordat ze voortdurend gaten graven maar dat doen ze ook binnen. Een hond die zijn of haar energie niet kwijt kan gaat ook kluiven aan zaken als de bank en de tafel. Je huis kan in een dag in een ravage veranderen wanneer een Jack Russel een hele dag zonder enige afleiding heeft binnen gezeten en dat is natuurlijk compleet ongewenst. Een hond die het huis meermalen heeft afgebroken zal zelfs de meest geduldige eigenaar geen andere keuze geven dan het afstaan van de hond aan het asiel.

Een hond die niet samen met andere dieren kan

Een ander probleem bij een Jack Russel kan zijn dat het niet met andere huisdieren samen kan. Een Jack Russel is immers een hond die gefokt is voor de jacht. Een jachthond heeft een zodanig instinct dat bepaalde dieren gemaakt zijn om op te jagen. Ze werden voorheen gefokt voor de vossenjacht maar ook dieren zoals konijnen, cavia’s, katten en bijvoorbeeld vogels zijn geliefde jachtobjecten in hun ogen. Een eigenaar die naast de Jack ook een of meerdere van de zojuist genoemde dieren in huis heeft zal het dan ook niet kunnen uitstaan dat hun hond onder geen beding met deze huisdieren in een ruimte kan verblijven zonder toezicht. De hond zal alleen onder jouw toezicht bij andere huisdieren kunnen verblijven maar wanneer jij er niet bij bent moet je toch echt voor een hondenhekje, een afgesloten bench of een dichte deur zorgen. Dit is iets om rekening mee te houden. Wanneer een eigenaar zich te onrustig voelt in huis met de Jack Russel en andere huisdieren samen eindigt een hond ook vaak in het asiel.

Een hond die niet met kleine kinderen kan

Een klein kind moet goed worden geleerd hoe er met een Jack Russel moet worden omgegaan. Zo zal het kind moeten leren dat het hondje alleen moet worden gelaten tijdens het eten. Bij de voerbak gaan zitten of aan het voer komen kan ervoor zorgen dat de hond gaat uithalen naar het kind. Daarnaast moet het kind leren dat de hond geen speelgoed is. Het oogt heel aandoenlijk wanneer jouw kind de hond in een poppenwagen tilt en ermee gaat rondlopen maar de hond zal dit heel anders ervaren. Die kan kwaad worden en gaan happen naar het kind. Een hond die dit soort zaken te vaak heeft meegemaakt zal een woede reactie ontwikkelen tegen kleine kinderen waardoor het hondje niet meer in huis kan verblijven.

Een goede match

Wanneer je een Jack Russel adopteren gaat is het dus zaak dat je goed informeert naar het verleden van de hond. Weet wat voor problemen er speelden in de oude situatie en kijk of dit geen zaken zijn die bij jou thuis ook kunnen voorkomen. Weet zeker dat je voldoende tijd hebt om er met jouw hond op uit te gaan. Daarnaast moet je zeker weten dat je voldoende ruimte kunt bieden. Een Jack Russel die vanuit het asiel komt zal deze kans zeker waarderen en jou extra respecteren als nieuwe eigenaar.

 

Álles weten over Jack Russells??

Download dan eens het Complete Handboek voor Jack Russells. Daarin staat alle denkbare informatie over deze geweldige hondensoort.

 

22 Geniale Tips Voor Jouw Jack Russell Die Je Zullen Verbazen!

  • Leer je Jack Russell in een dag om niet meer te bijten;
  • Kom voortaan in een handomdraai van teken af;
  • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
  • Zorg dat jouw Jack Russell niet meer uit zijn mond stinkt;
  • Ontdek alle 22 bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu informatieve artikelen vol tips en trucs. Zodat je jouw Jack Russell nóg beter leert begrijpen. Bekijk hieronder onze meest recente bijdrages.