Home » Maak kennis met de hoogpotige Jack Russell

Maak kennis met de hoogpotige Jack Russell

⏱ Leestijd: 3 minuten

Steeds vaker zie je een hoogpotige Jack Russell in het straatbeeld verschijnen. Maar is dit wel een echte Jack Russell of toch een kruising? Zowel de kleine als de hoogpotige variant zijn ontstaan uit hetzelfde hondenras, namelijk de Working Fox Terriërs. Echter zijn het allebei totaal andere honden.

Een hoogpotige Jack Russell is daarom geen officiële rashond, maar wordt aangeduid als Parson Russell Terriër. Ze zien er vrijwel hetzelfde uit en hebben ook veel dezelfde kenmerken, maar zijn qua stamboom dus net ietsje anders.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Jack Russell nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Jack Russell!

Hoogpotige Jack Russells bestaan niet

Een hoogpotige Jack Russell is dus eigenlijk de Parson Russell Terriër. Toch wordt de hond veel aangeboden als Jack Russell. De misleidende advertenties geven aan dat een rashond met stamboom is, waarbij ook vaak op de stamboom de naam Jack Russell komt te staan, maar in feite heb je dus te maken met een geheel ander ras.

De kleuren en de aftekeningen zijn echter wel hetzelfde als bij een Jack Russell. Je gaat daarom vaak witte hondjes tegenkomen met zwart of tankleurige aftekeningen bij de kop en de start.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Jack Russell wordt ook uitgebreid behandeld in Jack Russell Gids. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Andere bouw van de hond

De hoogpotige Jack Russell variatie is iets groter dan zijn kleine broertje. De schofthoogte ligt namelijk rond de 33 centimeter voor teven en 36 centimeter voor reuen. De borstkast moet achter de schouders vast te pakken zijn met twee mannenhanden. De hoge poten mogen hem dan groot maken, zijn lichaam doet dit niet.

Dit komt omdat de hond voor de jacht gebruikt wordt en dus ook in een vossenhol moet kunnen komen. Het jachthondje kan hierdoor veel sneller bewegen en zelfs mee rennen langs de paarden.

Het karakter van de hoogpotige Russell

Als je dan naar het karakter van de hoogpotige Jack Russell gaat kijken, dan merk je dat dit in feite hetzelfde is als de Jack Russell zelf. De Parson Russell heeft namelijk een consequente opvoeding nodig. Ook voldoende beweging is van belang om het lieve karakter te hebben.

Wanneer je hier goed mee bezig bent, heb je een gehoorzame hond die voor het gehele gezin klaar is. Daarbij kun je hem ook bij andere huisdieren plaatsen. Zolang je rekening houdt met het jachtinstinct hoef je namelijk nooit problemen te ervaren met de hond en heb je een vriend voor het leven in huis gehaald. Houd er dan wel nog rekening mee dat het dus een ander ras is dan de Jack Russell en dat de kruisingen weer een ander plan van aanpak behoeven.

Leer alles over jouw lieve Jack Russell

Wil je álles leren over jouw Jack Russell? Bekijk dan ook de Jack Russell Gids eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een eenvoudige verzorging van jouw hond

De verzorging van de hoogpotige Jack Russell is niet lastig. Er is namelijk weinig nodig om de hond goed uit te laten zien. Dit komt doordat de vacht zichzelf onderhoudt. Je kunt het wel extra stimuleren door er met een borstel doorheen te gaan of de vacht te plukken.

Dit is afhankelijk van de vachtsoort en zal dus altijd bekeken moeten worden aan de hand van jouw eigen hond. Je hoeft hiervoor niet altijd naar een trimsalon te gaan, want het is eenvoudig zelf te onderhouden. Tevens moet de hond voorzien zijn van de documenten van de verplichte onderzoeken die vanuit de fokverenigingen worden gesteld.

Opgestelde eisen voor een Jack Russell

De fokverenigingen hebben veel onderzoeken en eisen opgesteld om ervoor te zorgen dat er rasechte honden komen. Als iemand een hoogpotige Jack Russell aanbiedt op het internet, dan is dit dus al te mooi om waar te zijn. Je komt immers uit bij de Parson Russell en deze heeft weer andere kenmerken en rasstandaarden dan de Jack Russell.

Alleen al aan deze eisen kun je goed zien of je met een rashond te maken hebt. Zo is een Jack Russell altijd klein van stuk en heeft dus geen hoge poten. Wanneer je een advertentie tegenkomt met hoogpotige varianten kun je ervan uit gaan dat er geen stamboom aan te pas is gekomen.

Altijd bekijken wat je wilt

Een hoogpotige Jack Russell aanschaffen is dus altijd opletten. Wanneer deze als Jack Russell aangeboden wordt, is het vaak tegen een hoge prijs. Mensen bieden namelijk een uniek exemplaar aan, waar je al snel voor kunt vallen. Het is dan aan jou om te bepalen hoeveel geld je er uiteindelijk aan uit wilt geven en of je niet beter naar een fokker toe kunt gaan.

Als het jou voornamelijk om het karakter van het beestje gaat, kun je uiteraard tot een aankoop overgaan. Je gaat namelijk genieten van een trouwe gezinshond, die met de nodige consequentie te trainen is tot een goed luisterende hond.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Jack Russell?

Bekijk dan de Jack Russell Gids eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recenten artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Jack Russells. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Jack Russell wilde weten in één compleet e-book!”

Jack Russell Gids bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Jack Russell!

  • Wil je een Jack Russell kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Jack Russell zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Jack Russell trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Jack Russell de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Jack Russell en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is de Jack Russell Gids perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk de Jack Russell Gids

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je de Jack Russell Gids interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!