Home » Maak kennis met de hoogpotige Jack Russell

Maak kennis met de hoogpotige Jack Russell

⏱ Leestijd: 3 minuten

Steeds vaker zie je een hoogpotige Jack Russell in het straatbeeld verschijnen. Maar is dit wel een echte Jack Russell of toch een kruising? Zowel de kleine als de hoogpotige variant zijn ontstaan uit hetzelfde hondenras, namelijk de Working Fox Terriërs. Echter zijn het allebei totaal andere honden.

Een hoogpotige Jack Russell is daarom geen officiële rashond, maar wordt aangeduid als Parson Russell Terriër. Ze zien er vrijwel hetzelfde uit en hebben ook veel dezelfde kenmerken, maar zijn qua stamboom dus net ietsje anders.

 

👋  Voordat je verder leest…

We denken dat je de Jack Russell Gids interessant gaat vinden.. Daarin leer je namelijk alles over deze lieve hond!

 

Hoogpotige Jack Russells bestaan niet

Een hoogpotige Jack Russell is dus eigenlijk de Parson Russell Terriër. Toch wordt de hond veel aangeboden als Jack Russell. De misleidende advertenties geven aan dat een rashond met stamboom is, waarbij ook vaak op de stamboom de naam Jack Russell komt te staan, maar in feite heb je dus te maken met een geheel ander ras. De kleuren en de aftekeningen zijn echter wel hetzelfde als bij een Jack Russell. Je gaat daarom vaak witte hondjes tegenkomen met zwart of tankleurige aftekeningen bij de kop en de start.

Andere bouw van de hond

De hoogpotige Jack Russell variatie is iets groter dan zijn kleine broertje. De schofthoogte ligt namelijk rond de 33 centimeter voor teven en 36 centimeter voor reuen. De borstkast moet achter de schouders vast te pakken zijn met twee mannenhanden. De hoge poten mogen hem dan groot maken, zijn lichaam doet dit niet. Dit komt omdat de hond voor de jacht gebruikt wordt en dus ook in een vossenhol moet kunnen komen. Het jachthondje kan hierdoor veel sneller bewegen en zelfs mee rennen langs de paarden.

Het karakter van de hoogpotige Russell

Als je dan naar het karakter van de hoogpotige Jack Russell gaat kijken, dan merk je dat dit in feite hetzelfde is als de Jack Russell zelf. De Parson Russell heeft namelijk een consequente opvoeding nodig. Ook voldoende beweging is van belang om het lieve karakter te hebben. Wanneer je hier goed mee bezig bent, heb je een gehoorzame hond die voor het gehele gezin klaar is. Daarbij kun je hem ook bij andere huisdieren plaatsen. Zolang je rekening houdt met het jachtinstinct hoef je namelijk nooit problemen te ervaren met de hond en heb je een vriend voor het leven in huis gehaald. Houd er dan wel nog rekening mee dat het dus een ander ras is dan de Jack Russell en dat de kruisingen weer een ander plan van aanpak behoeven.

Een eenvoudige verzorging van jouw hond

De verzorging van de hoogpotige Jack Russell is niet lastig. Er is namelijk weinig nodig om de hond goed uit te laten zien. Dit komt doordat de vacht zichzelf onderhoudt. Je kunt het wel extra stimuleren door er met een borstel doorheen te gaan of de vacht te plukken. Dit is afhankelijk van de vachtsoort en zal dus altijd bekeken moeten worden aan de hand van jouw eigen hond. Je hoeft hiervoor niet altijd naar een trimsalon te gaan, want het is eenvoudig zelf te onderhouden. Tevens moet de hond voorzien zijn van de documenten van de verplichte onderzoeken die vanuit de fokverenigingen worden gesteld.

Opgestelde eisen voor een Jack Russell

De fokverenigingen hebben veel onderzoeken en eisen opgesteld om ervoor te zorgen dat er rasechte honden komen. Als iemand een hoogpotige Jack Russell aanbiedt op het internet, dan is dit dus al te mooi om waar te zijn. Je komt immers uit bij de Parson Russell en deze heeft weer andere kenmerken en rasstandaarden dan de Jack Russell.  Alleen al aan deze eisen kun je goed zien of je met een rashond te maken hebt. Zo is een Jack Russell altijd klein van stuk en heeft dus geen hoge poten. Wanneer je een advertentie tegenkomt met hoogpotige varianten kun je ervan uit gaan dat er geen stamboom aan te pas is gekomen.

Altijd bekijken wat je wilt

Een hoogpotige Jack Russell aanschaffen is dus altijd opletten. Wanneer deze als Jack Russell aangeboden wordt, is het vaak tegen een hoge prijs. Mensen bieden namelijk een uniek exemplaar aan, waar je al snel voor kunt vallen. Het is dan aan jou om te bepalen hoeveel geld je er uiteindelijk aan uit wilt geven en of je niet beter naar een fokker toe kunt gaan. Als het jou voornamelijk om het karakter van het beestje gaat, kun je uiteraard tot een aankoop overgaan. Je gaat namelijk genieten van een trouwe gezinshond, die met de nodige consequentie te trainen is tot een goed luisterende hond.

Wil je nóg meer leren over jouw Jack Russell?

Download dan ook meteen even de uitgebreide Jack Russell Gids!

 • Meer dan 100 pagina’s vol handige informatie, tips en tricks;
 • 10 zeer uitgebreide hoofdstukken over jouw Jack Russell;
 • Momenteel met 4 gratis bonus boeken t.w.v. 49 euro!

Download onze gratis pdf!

22 Geniale Tips Voor Jouw Jack Russell Die Je Zullen Verbazen!

 • Leer je Jack Russell binnen een dag om niet meer te bijten en te kauwen;
 • Heeft je hond teken? Zo kom je er voortaan in een handomdraai vanaf;
 • Kom vanaf nu makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
 • Heeft je hond last van een stinkende adem? Zo los je het op;
 • + nog meer dan 15 andere bizarre life hacks voor jouw hond!

👉 Vorige maand 329 keer gedownload!

VOORDAT JE GAAT.. 22 GRATIS TIPS! 👋

Download onze gratis PDF met 22 geniale tips voor jouw hond.
 • Leer je Jack Russell om niet meer te bijten en te kauwen;
 • Kom makkelijk en snel van uitvallende hondenharen af;
 • Heeft je hond last van een stinkende adem? Zo los je het op;
 • .. En nog 15+ andere bizarre life hacks voor jouw hond!
-
Klik hier voor de 22 gratis tips
Holler Box

€10,- KORTING OP JACK RUSSELL HANDBOEK!

200+ pagina's vol tips en info over jouw Jack Russell. Nu met €10,- korting en 5 gratis bonussen!
Klik hier om het boek te bekijken!
Holler Box

10 EURO KORTING OP JACK RUSSELL HANDBOEK! 🐶

 • 200+ pagina's vol tips en info over jouw Jack Russell;
 • Alles over de aanschaf, training en verzorging van je hond;
 • 5 gratis bonussen als je via ons besteld (t.w.v. €49,75);
 • Meer dan duizend tevreden klanten gingen je al voor!
-
Klik hier om het boek te bekijken!
Holler Box