Home » Hoe groot wordt een Jack Russell?

Hoe groot wordt een Jack Russell?

⏱ Leestijd: 5 minuten

De Jack Russel is een ras dat door de jaren heen sterk ontwikkeld is. Daarom hebben verschillende soorten nu ook verschillende namen gekregen. De echte Jack Russell terriër komt voort uit de Parson Russell-terriër. Er zijn wel belangrijke rassenstandaarden vastgelegd.

Het verschil tussen de Parson en de Jack Russell de vorm van de poten. De zogenaamde hoogbenige zijn de Parson Russell-terriërs. Het normaalbenige ras is de Jack Russell. Dit heeft dus ook een belangrijk effect op de grootte van de hond.

Daardoor heeft dit ras dus ook hele specifieke kenmerken met betrekking tot de hoogte en de lengte. Dit maakt het gemakkelijker om een duidelijke omschrijving te geven van de grootte van het dier. De grootte is bovendien ook belangrijk voor dit specifieke ras.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Jack Russell nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Jack Russell!

De schofthoogte van de Jack Russell

Als het om de Jack Russell grootte gaat, of eigenlijk om de grootte van elke hond, dan wordt eerst gekeken naar de schofthoogte. Dit is een dierlijke term. Bij de mens wordt dit ook wel de schouderhoogte genoemd. Dit is gemakkelijk na te maken.

In het geval van dit ras is de schofthoogte tussen de 25 en 30 centimeter. Dat is dus de afstand van de bovenkant van de schouder tot de grond. Daarbij is het ook belangrijk om te weten dat de hond recht op de poten staat, direct onder de schouder.

Zoals gezegd zijn er ook andere rassen die uit hetzelfde oorspronkelijke ras komen, zoals de Parson Russell-terriër. Die zijn dus onder andere te herkennen aan het feit dat ze een andere schofthoogte hebben dan dit dier. Ook andere kenmerken kunnen verschillen.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Jack Russell (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Jack Russell Gids. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Liever lang dan hoog

Een belangrijk kenmerk als het om de Jack Russell grootte gaat, is dat de hond altijd meer lengte dan hoogte heeft. Dat betekent dus dat de hond langer dan 25 tot 30 centimeter moet zijn om er goed en gezond uit te zien. Dit geldt van schouder tot staart.

Overigens geldt dit dus vooral voor de kleinere variant, de echte Jack Russell. De iets grotere variant, de Parson Russell, staat ook iets hoger op de poten en zal daardoor dus iets meer een gelijke verhouding in lengte en hoogte vertonen.

Let wel op dat er standaarden zijn opgesteld hiervoor. De honden moeten weliswaar iets langer dan hoog zijn. Dat neemt niet weg dat ook voor de lengte geldt dat dit binnen bepaalde grenzen moet blijven.

De vierkante vorm

Wie kijkt naar de Jack Russell grootte, moet naar meer kijken dan de schofthoogte alleen. Ook de verdere omvang is belangrijk. Zo is bekend dat de hond van nature een wat meer vierkante bouw heeft dan de meeste andere honden. Dit is ook in cijfers uit te drukken.

Wie kijkt naar de borstkas van de Jack Russell, Zal merken dat die ongeveer de omvang heeft van twee mensen handen van gemiddelde omvang. Dat komt er dus op neer dat de borstkas een omvang heeft van tussen de 40 en 43 centimeter.

Dit komt onder andere door de spiervorming bij het dier. Die is onder andere op dit deel van het lichaam goed ontwikkeld. De spieren zijn vaak ook zichtbaar en zeker ook voelbaar. Dit geeft de hond ook zijn specifieke vorm en grootte.

Leer alles over de kenmerken van jouw Jack Russell

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Jack Russell? Bekijk dan ook de Jack Russell Gids eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het bijpassende gewicht

Doordat de Jack Russell een bepaalde grootte en omvang heeft, is ook goed te bepalen hoe zwaar het dier ongeveer moet zijn. Voor elke vijf centimeter schofthoogte wordt uitgegaan van 1 kilogram aan lichaamsgewicht. Dit geldt specifiek voor de Jack Russell en niet voor andere afstammelingen.

Wanneer het dier dus 25 centimeter hoog is, dan zal het ongeveer 5 kilogram wegen. Is het 30 centimeter hoog, dan komt daar dus nog eens een kilo aan lichaamsgewicht bij. Dit is dus ook gemakkelijk te meten en bij te houden.

Let vooral ook op dat er geen sprake is van overgewicht. Doordat het dier een flink actief ras is, komt dit niet vaak voor. Overgewicht kan onder andere worden veroorzaakt door een iets te sterke spierontwikkeling. Waarover hierna meer volgt.

Het belang van de juiste afmetingen

Er is een belang bij de Jack Russell grootte. In de eerste plaats heeft dit natuurlijk te maken met het onderscheid in de rassen. Wanneer een dier niet voldoet aan de gestelde afmetingen, het gewicht of andere kengetallen, dan kan gesteld worden dat het niet het specifieke ras betreft.

Dit wordt ook vaak vastgelegd in het zogenaamde keurverslag. Daarin is plek ingeruimd om de hoogte van het dier te bespreken. Ook wordt de verhouding tussen de hoogte en de lengte hierin duidelijk besproken.

Andere elementen die te maken hebben met de grootte die worden vastgelegd zijn bijvoorbeeld de schouderligging en de span van de borstkas achter de voorpoten zoals hiervoor al vermeld gemeten met de hand.

Verschillen met de Parson Russell-terriër

Er zijn waar het gaat om de grootte enkele belangrijke verschillen tussen de Jack Russell Terriër en de Parson Russell-terriër te onderscheiden. Het gaat dan in de eerste plaats vooral om de hoogte. Dit is het belangrijkste herkenningspunt.

De Parson Russell is zoals gezegd een hoogbenige variant van het ras. De Jack Russell is hier bij het fokken door de jaren heen uit voortgekomen. De hoogbenige hond is zo’n 5 centimeter hoger, dus ongeveer 35 centimeter hoog.

Wel is er een verschil tussen een mannetje en een teefje. Het teefje van de Parson Russel-terriër is maximaal 33 centimeter hoog van de grond tot de schouder. Dit is wel een belangrijk verschil om mee te nemen hierin.

Afwijkingen in de grootte

Het kan voorkomen dat de Jack Russell grootte afwijkt van de standaarden. Dit gaat dan niet om een hond van het andere verwante ras. Dit gaat dan om natuurlijk en aangeboren afwijkingen van de gebruikelijke vorm van de hond.

Zo zijn er Jack Russells die met te korte poten worden geboren. Ook kromme poten, die dus niet recht onder de schouder op de grond staan, komen voor. Dit betekent dus ook dat de schofthoogte niet wordt gehaald. Dit maakt het echter niet direct geen Jack Russell.

Ook komt het voor dat het dier te lang wordt. Hoewel de echte Jack Russell altijd langer is dan dat deze hoog is, is het wel belangrijk dat deze verhouding niet te ruim uiteen komt te liggen. Dat geldt ook voor de te vierkante vorm door een te sterk ontwikkelde borstkas.

Andere kenmerken van de Jack Russell

Ook over de grootte van de Jack Russell als het gaat om bijvoorbeeld de schedel en de staart zijn rassenstandaarden vastgelegd. De schedel moet bijvoorbeeld middelmatig van grootte zijn. Dat betekent dat deze vlak is en niet te breed.

Bovendien wordt de schedel steeds vlakker. Dat begint al bij de ogen en eindigt uiteindelijk in een spitse en sterke snuit. Wel zijn de kaken ook sterk ontwikkeld en gespierd, zoals ook rondom de borstkas het geval is.

Als het gaat om de staart, dan gaat het erom dat die sterk en recht is. Bovendien is deze vaak kort gehouden. In beweging staat deze omhoog. De lengte van schouder tot staart is iets meer dan de schofthoogte.

Heel veel andere herkenningspunten

De Jack Russell grootte bestaat uit standaardmaten. In de rassenstandaard zijn echter nog veel meer kenmerken opgenomen. Het is belangrijk om dit goed te weten. Niet alleen de lengte en de hoogte bepalen of je met een Jack Russell of een andere Russell terriër te maken hebt.

Zo wordt bijvoorbeeld ook naar de vacht gekeken. Ook de vorm van de oren is belangrijk. Daarnaast moet de snuit een bepaalde vorm hebben om van een echte Jack Russell te kunnen spreken.

Andere kenmerken hebben met de stand van de voorpoten en de achterpoten te maken. Die mogen niet te dichtbij elkaar of te ver uit elkaar staan. Ook de voeten van de hond hebben een specifieke ronde vorm.

Ook over de vorm en de ontwikkeling van de ogen, de neus, de kaken, de hals en het lichaam zijn allerlei zaken vastgelegd in de standaard. De meest zuivere soort van de Jack Russell heeft naast de juiste grootte ook al deze kenmerken.

De kenmerken samengevat

Als het gaat om de Jack Russell grootte, dan zijn een aantal zaken heel belangrijk om te onthouden. In de eerste plaats is het belangrijk dat het om de juiste schothoogte van maximaal 30 centimeter gaat. Waarbij de poten wel recht zijn.

Daarnaast is zoals gezegd de verhouding tussen de hoogte en de lengte van belang. Iets langer is belangrijk, maar pas wel op dat de hond weer niet te lang is. Je meet dit van de schouder tot en met de staart.

Let ook om de omvang van de borstkas die je gewoon met de hand kan meten. Daarnaast is ook het gewicht van de hond een goede graadmeter. Kloppen alle kenmerken? Dan kan je er zeker van zijn dat je met een echte Jack Russell te maken hebt.

Vaak is bij gespecialiseerde fokkers de juiste hond te krijgen. Zij zijn ook aangesloten bij de vereniging voor Jack Russell Terriërs, ook wel bekend als de NVJRT. Dit is een goede manier om te herkennen of je een hond van de juiste soort hebt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Jack Russell?

Bekijk dan de Jack Russell Gids eens. In dit e-book met meer dan 90 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recenten artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Jack Russells. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Jack Russell wilde weten in één compleet e-book!”

Jack Russell Gids bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Jack Russell!

  • Wil je een Jack Russell kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Jack Russell zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Jack Russell trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Jack Russell de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Jack Russell en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is de Jack Russell Gids perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk de Jack Russell Gids

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je de Jack Russell Gids interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!